Středočeský kraj: Hejtman podepsal dohodu, podporující vybrané profese v autodopravě

24.06.2015 19:28

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) podepsal ve středu 24. června Regionální sektorovou dohodu pro Středočeský kraj v oblasti autodopravy a opravy velkých vozů.

Středočeský kraj: Hejtman podepsal dohodu, podporující vybrané profese v autodopravě
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

Cílem dohody je efektivní spolupráce při uspokojování poptávky po kvalifikované pracovní síle ve vybraných oborech autodopravy.

„Se sektorovou dohodou začínáme nové kolo spolupráce a díky ní Středočeský kraj posuneme vpřed. Dohoda nás zavazuje k tomu, abychom zaměstnancům i zaměstnavatelům vytvořili vhodné podmínky. Potýkáme se s předsudky ohledně učňovského školství, proto se musíme snažit tento pohled změnit a motivovat děti k tomu, aby studovaly obory, v nichž naleznou v budoucnu uplatnění. Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným subjektům, že se do dohody zapojily,“ prohlásil hejtman Miloš Petera.

Dohoda se týká profesí mechanik nákladních aut, autobusů a zemědělských strojů a řidič nákladní dopravy se zaměřením na speciální tahače přepravující osobní a nákladní vozy a další stroje. S nedostatkem vhodných adeptů na zaměstnání v těchto oborech se potýkají především významní výrobci osobních automobilů a automobilových dílů a přilehlá logistická skladová centra v kraji.

Školy budou vědět, jaké znalosti firmy u studentů požadují

„Společně dosáhneme toho, že zaměstnavatelé budou mít dostatek zaměstnanců s odpovídající kvalifikací a školy budou vědět, jaké znalosti firmy u studentů požadují. Naším úkolem je sladit v oblasti rozvoje lidských zdrojů poměr poptávky a nabídky,“ uvedla zástupkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková.

Kromě Středočeského kraje a Svazu průmyslu a dopravy se k dohodě připojily i středočeská pobočka Úřadu práce, Regionální rada odborových svazů sdružených v ČMKOS, Krajská hospodářská komora střední Čechy, Institut silniční dopravy ČESMAD Bohemia a řada významných firem z oboru. Nedílnou součástí je i participace řady středočeských základních a středních škol.

K hlavním aktivitám účastníků dohody budou patřit zejména PR podpora vybraných oborů, vytvoření podkladů pro poradce na základních školách, nabídka příslušné rekvalifikace pro nezaměstnané a pravidelné schůzky všech aktérů dohody. Důležitým bodem dohody je i rozšíření stávajících učebních oborů o získání profesního průkazu řidiče. Pro řidiče nákladních vozidel totiž v současnosti učební obor neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…