Strnad (SZ): Strategie pro evropský digitální trh přinese EU až 415 mld. EUR ročně

11.05.2015 17:10

Velmi vítám strategii pro jednotný evropský digitální trh představenou vicepresidentem Evropské komise Andrusem Ansipem.

Strnad (SZ): Strategie pro evropský digitální trh přinese EU až 415 mld. EUR ročně
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Jedná se o celkem 16 opatření rozdělených do tří „pilířů“, které se zabývají zlepšení přístupu k on-line službám a zboží napříč EU, stanovení jednotných pravidel pro rozvoj telekomunikační infrastruktury, zlepšení ochrany spotřebitelů a jejich osobních údajů, zjednodušení pravidel pro výběr daně z přidané hodnoty při zahraničních nákupech, a v neposlední řadě také modernizací zkostnatělých autorských zákonů nevyhovujícím potřebám evropského digitálního trhu 21. století.

Jedná se o jednoznačně prorůstová a protržní opatření, která by dle zprávy měla evropské ekonomice přinést až 415 miliard eur ročně.

Jedním z mála potencionálně sporných bodů je kapitola věnující se zákazu neopodstatněného geografickému blokování, kde na jedné straně je snaha on-line prodejcům zamezit odmítnutí prodeje svých služeb nebo zboží zákazníkovi z jiné členské země EU nebo jeho přesměrování na lokalizovaný web s často méně výhodnou nabídkou. Na druhé straně jsou on-line kasina a sázkařské weby, jejichž geografické blokování je naopak žádoucí. Je tedy potřeba jasně definovat, jaké geografické blokování digitálního obsahu je „neopodstatněné“. Doufám, že i toto bude dořešeno.

Václav Strnad, člen IT sekce a inženýr z Fakulty informačních technologií ČVUT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice