Stropnický (SZ): Chovanec i Pelikán, oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz, které zahrnují i politiky

15.06.2016 12:58

Strana zelených pečlivě sleduje a průběžně vyhodnocuje dostupné informace o tzv. policejní krizi vlády. Ani úterní bezpečnostní rada státu nevnesla do krize řešení, ale pouze odklad. U konfliktů mezi politiky a vyšetřovateli kauz s politickým přesahem je třeba maximální obezřetnosti v hodnocení, neboť jde vždy o moci, které si v právním státě de facto konkurují.

Stropnický (SZ): Chovanec i Pelikán, oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz, které zahrnují i politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Existence dvou takových útvarů zvyšuje jejich nezávislost. Základní záměr ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) sloučit dva speciální útvary do jednoho, ať už je motivací cokoli, proto považujeme především za věcně nesprávný. V tom s námi podle dosavadních vyjádření souhlasí i prezident Miloš Zeman.

Do značné míry je tato snaha navíc paralelní k záměru ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zrušit vrchní státní zastupitelství. Novela příslušného zákona, která návrh obsahuje, již leží ve sněmovně. V čele těchto zastupitelství stojí, stejně jako v případě ÚOOZ Roberta Šlachty, nejiniciativnější vyšetřovatelé korupčních kauz ve stylu “padni, komu padni”, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan.

“Ministr Chovanec slučováním protimafiánského a protikorupčního útvaru policie neplánuje nic horšího ani lepšího, než ministr Pelikán rušením vrchních státních zastupitelství: oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz, které zahrnují i politiky. Žádoucí není jedno, ani druhé,“ uvedl předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

“Většina vyšetřování mocných, kteří byli dříve nedotknutelní, vedla po lince Šlachtův ÚOOZ a vrchní státní zastupitelství v Praze či Olomouci. Sloučení ÚOOZ s protikorupčním útvarem, mezi jehož policisty ÚOOZ nedávno zatýkal, a současný návrh na rušení vrchních státních zastupitelství připomíná promyšlenou a koordinovanou akci stran, které se navenek hádají,” uvedl senátor za Stranu zelených Václav Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).