Stropnický (SZ): Doba si žádá silnou a jednotnou Evropu, nikoliv Evropu dílčích národních zájmů

20.06.2016 11:05

Odchod Británie z Evropské unie by podle Strany zelených měl pro občany všech evropských zemí negativní politické i hospodářské dopady.

Stropnický (SZ): Doba si žádá silnou a jednotnou Evropu, nikoliv Evropu dílčích národních zájmů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

Zelení se proto připojují k výzvě svých britských kolegů a nabádají v Česku žijící občany Spojeného království, aby hlasovali pro setrvání této ostrovní země v Evropské unii. Tamní referendum o setrvání v EU se uskuteční 23. června.

Zelení jsou stejně jako jejich kolegové v Británii i mnoha dalších evropských zemích přesvědčeni, že setrvání v EU je jediným správným rozhodnutím. “Případný odchod z Unie by nejspíš měl negativní dopad na úroveň pracovních práv Britů, stejně jako na tamní úroveň ochrany životního prostředí. EU by přitom byla nepochybně oslabena ztrátou jedné z klíčových členských zemí. Naopak díky rozhodnutí setrvat může Velká Británie pomoci prosadit tolik potřebné reformy Unie směrem k větší demokratické legitimitě a transparentnosti. Doba si žádá silnou a jednotnou Evropu, nikoliv Evropu dílčích národních zájmů,” uvádí Matěj Stropnický, předseda SZ.

Britské občanky a občany žijící v Česku proto zelení vyzývají, aby se referenda zúčastnili. “V České republice pobývá asi šest tisíc občanů a občanek Velké Británie. To nevypadá na první pohled jako velký počet hlasů. Jak ale ukázaly nedávné prezidentské volby v Rakousku, opak je pravda. Výsledek může být velice těsný a každý hlas bude mít svoji váhu,” dodává místopředseda strany Petr Kutílek.

Také čeští občané, kteří mají mezi Brity své přátele či známé nebo ve Velké Británii žijí, mohou pomoci tím, že osloví své přátele v Británii a požádají je, aby v referendu hlasovali pro setrvání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…