Stropnický (SZ): Dost bylo už pochopení pro strach z něčeho, co se vůbec neděje

25.04.2016 22:59

V noci ze soboty 23. 4. na neděli 24. 4. vandalové poničili několik podniků, které jsou v síti HateFree zone.

Stropnický (SZ): Dost bylo už pochopení pro strach z něčeho, co se vůbec neděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Na výlohách se tak majitelům a majitelkám těchto podniků objevily znaky, které jsou spojované s neonacisty. Mnozí členové Strany zelených tyto útoky veřejně odsoudili, přečtěte si vyjádření několika členů předsednictva:

„Dost bylo už pochopení pro strach z něčeho, co se vůbec neděje. Na místě je čelit tomu, co se velmi reálně děje. Premiér a jeho ministr vnitra mají především přijít s jasným integračním plánem pro uprchlíky a souběžně vyhlásit nesmlouvavý boj proti jakýmkoli projevům nenávisti, i kdyby měl zahrnovat mimořádná opatření. S plánem závazným pro celou vládu. Premiér, vláda a policie musejí přestat být tolerantní vůči intoleranci a násilí, které ji začíná denně častěji provázet. Premiér musí říct jasné slovo a doprovodit je činy, i kdyby ho to mělo stát konflikt v koalici. Nečinností otevírá vláda strašení prostor. A zároveň i násilným útokům. Sebevědomí útočníků roste právě spolu s přetrvávající absencí vlády v diskusi a dnes po roce raději už při realizaci opatření. A tak diskusi a postupně i činy vláda přenechává na vítačích nenávisti,“ píše v komentáři pro Deník Referendum předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Přečtěte si více.

„Zřejmě neonacističtí extremisté včera výhrůžně zaútočili na mamacoffee, Café V lese a dokonce obchod s podprsenkami jen za to, že se přihlásily k projektu HateFree Culture. Ministr Milan Chovanec, který před měsícem povolal do ulic na pomoc policistům vojáky, by jim měl připomenout, že se místo obtěžování lidí bez domova mají zaměřit na skutečné bezpečnostní hrozby. Extremistické útoky vyhrožující smrtí musí být patřičně vyšetřeny a potrestány,“ říká Petr Kutílek, místopředseda SZ.

Monika Horáková, členka předsednictva SZ, uvádí: „K čemu se tedy po Praze procházejí už měsíc ozbrojenci, jejichž hlavní nasazení můžeme pozorovat při šikanování bezbranných lidí bez domova, zatímco neonacisté zaútočí bez povšimnutí na několik podniků v centru Prahy během jedné noci? Hned se cítím bezpečněji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.