Stropnický (SZ): Inspekce životního prostředí kontroluje jen malé ryby

09.12.2016 11:23

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pod vedením Erika Geusse pouze kontroluje malé ryby a přehlíží velké kauzy. Je to patrné z toho, že celková výše pokut udělených ČIŽP pod vedením Erika Geusse klesá a ve střednědobém srovnání (od roku 2010) je nižší i počet kontrol. Polétavý prach přitom podle vládní Zprávy o životním prostředí Česka způsobil loni na 5,5 tisíce předčasných úmrtí.

Stropnický (SZ): Inspekce životního prostředí kontroluje jen malé ryby
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

Zatímco v roce 2010 bylo 16 603 kontrol a v roce 2012 již 17 051, v roce 2015 jen 15 677. Oproti roku 2013, kdy vedl ČIŽP Jan Slanec, udělali loni inspektoři o 1900 kontrol víc. Celková výše pravomocných pokut však byla podle výročních zpráv inspekce v roce 2015 o 31,6 milionu korun nižší. Konkrétně tedy celková suma pravomocných pokut klesla ze 167,3 milionu v roce 2013 na 148 milionu v roce 2014 a 135,7 milionu korun v roce 2015.

Ředitel ČIŽP Geuss sice reagoval na tiskovou zprávu SZ s tím, že se práce inspekce pod jeho vedením výrazně zintenzivnila. Jenže žongluje s čísly, a tím mate veřejnost.

“Ačkoliv ředitel České inspekce životního prostředí Geuss tvrdí, že inspekce svou činnost zintenzivnila, ve skutečnosti ji rozmělnila. Když to velmi velmi zjednoduším, tak čísla ukazují na odklon od významných kauz a rozdrobení činnosti do většího množství kontrol s menším efektem. Inspekce se soustřeďuje na malé ryby, na velké si nedovoluje - trochu jako EET,” komentoval to předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Průměrná výše pokuty udělená inspekcí v roce 2015 činila jen 48,3 tisíce korun, přitom v roce 2013 to bylo 67,4 tisíce korun, tedy o 19,1 tisíce víc. “Nejvýraznější je tento propad v případě ochrany ovzduší. Inspektoři složky ochrany ovzduší uložili podle výroční zprávy inspekce za loňský rok 557 pokut v průměrné výši pouze 30 tisíc korun,“ doplňuje bývalá šéfka ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová, která dnes pomáhá zeleným na nekvalitní práci ČIŽP poukazovat jako její stínová ředitelka. Špatný vzduch lidé loni dýchali podle Zprávy o životním prostředí Česka na 40 procentech území republiky.

Velké sankce se v minulosti týkaly třeba firem ministra financí Andreje Babiše. Babiš vlastní například Lovochemii, největšího zdejšího výrobce minerálních hnojiv. Podle Zprávy o životním prostředí Česka se loni v tuzemsku spotřebovalo rekordní množství minerálních hnojiv, oproti roku 2000 téměř dvojnásobné. Minerální hnojiva přitom škodí půdě, ptactvu i vodě v řekách.

Kupříkladu společnost ZS Vilémov a.s., která je součástí koncernu Agrofert, dostala od ČIŽP v roce 2013 pokutu půl milionu korun za znečištění řeky Doubravky pesticidem a po ní následovala ještě druhá sankce 1,7 milionu korun za úhyn tisíců vzácných raků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.