Stropnický (SZ): Lidovec Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské

25.08.2016 9:43

Ministerstvo zemědělství chystá v souvislosti s bojem proti suchu a na ochranu před povodněmi mimo jiné čtyři velká vodní díla a dvě menší vodní nádrže na Rakovnicku. Zhruba 16 miliard korun, které má stát v příštích deseti letech zaplatit za vodní nádrže, přitom nijak neřeší hlavní příčinu sucha a potažmo záplav, kterou je vysoká míra odvodnění české krajiny.

Stropnický (SZ): Lidovec Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

 “Chybou minulosti byl princip: voda musí odtéct z krajiny rychle, nejlépe do monstrózních betonových nádrží. I proto máme dnes rostoucí problémy s častým suchem a naopak nezvladatelnými povodněmi. Ministr Jurečka ale místo toho, aby obnovoval přirozenou schopnost krajiny vodu zadržovat skrze šetrnější zemědělství a obnovu původních meandrů řek a údolních niv, plánuje nové betonové přehrady za miliardy jako za totáče. Sakra, lidovec Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské,” prohlásil předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

“Čím více je v krajině biotopů, tím je krajina stabilnější a zákonitě se zvyšuje i biodiverzita. Pokud v krajině vytvoříme mnohahektarovou zátopu, vzniká jednolitá vodní plocha – taková obdoba smrkové monokultury. Avšak když zvolíme více malých vodních prvků, vzniká pestrá mozaika společenstev a krajina se může lépe vyrovnávat s negativními vlivy, jako v případě lesů s bohatou druhovou skladbou,” vysvětluje krajinář a ekolog Vilém Jurek (SZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce