Stropnický (SZ): Potřebujeme zákon, který zlikviduje ubytovny pro chudé

08.03.2017 20:30

Zelení prosazují přijetí zákona, který by zlikvidoval ubytovny pro chudé a zajistil dostatek sociálních bytů pro lidi v nouzi. Realitou dnešního Česka je totiž nejen obchod s chudobou, ale i odebírání dětí do ústavní péče kvůli nevyhovujícímu bydlení. Zákon o sociálním bydlení má dnes projednávat vláda. Jeho okleštěná podoba má ovšem řadu rizik.

Stropnický (SZ): Potřebujeme zákon, který zlikviduje ubytovny pro chudé
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

“Poslední verze zákona podle všeho nemá pojistky, které by zabránily výstavbě sociálních bytů ve vyloučených lokalitách. Řada lidí z ubytoven se navíc může ocitnout za pár let na ulici, až budou dávky do ubytoven plošně zrušeny, ale oni nedostanou nabídku na nájem v sociálním bytě. Zákon jim totiž neposkytuje dostatečně silnou garanci sociálního bydlení,” uvedl Tomáš Tožička, odborník na sociální věci a člen zeleného týmu stínování vlády.

Nejistoty panují také kolem neziskových organizací, které již dnes úspěšně pomáhají situaci s bytovou nouzí řešit. Jejich role však není v zákoně doposud jednoznačně definována. Zákon tak může ohrozit i to, co už vlastně funguje.

“Potřebujeme ukončit byznys s chudobou. Sociální bydlení vyjde společnost výrazně levněji než předražené ubytovny a lidem zásadně pomůže. Je přitom v našich silách situaci těchto lidí zlepšit, ne ji ještě zhoršovat. Snahy ANO a lidovců o okleštění tohoto zákona mohou mít pro lidi v bytové nouzi katastrofické důsledky. Apelujeme proto na vládu, aby schválila zákon o sociálním bydlení ve verzi, která zajistí dostatek bytů pro lidi z ubytoven,” uvedl Matěj Stropnický, předseda Zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.