Stropnický (Zelení): Bohatí ať optimalizují v daňových rájích, na ostatní EET

08.04.2016 6:33

Daňové ráje jsou podle SZ symbolem nerovnosti mezi běžnými podnikateli a zaměstnanci, kteří daně platí a těmi nejmajetnějšími prominenty, kteří platit mohou, ale daním se vyhýbají. Kauza Panama Papers ukazuje, že opatření přijatá na národní i mezinárodní úrovni nejsou účinná. SZ důrazně apeluje na co nejdůslednější prošetření původu a zdanění majetku panamských společností, ovládaných českými občany.

Stropnický (Zelení): Bohatí ať optimalizují v daňových rájích, na ostatní EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

“Bohatí optimalizují svoje daňové povinnosti v daňových rájích tak dobře, že nakonec nic nezaplatí. Ostatní musejí strpět lustraci elektronickou evidencí tržeb,” uvádí Matěj Stropnický, předseda SZ. „ Vyloučíme společnosti s neodkrytým vlastnictvím nebo vlastnictvím v daňových rájích a takové, které neodvádějí daně v ČR v určité minimální výši, z možnosti účastnit se jakýchkoli veřejných zakázek. Kdo u nás podniká a má zisk, bude u nás také danit,“ dodává.

Je nutné důsledně pokračovat v uplatňování principů vlastnické a daňové transparence na všech úrovních, a to nejen na mezinárodní úrovni. Kromě zřízení centrálních registrů s údaji o konečných vlastnících korporací, majetku a transakcích, přístupnými finančním úřadům, policii, ale také třeba parlamentním komisím, je nezbytné také prosadit efektivní majetková přiznání pro politiky a státní úředníky. Praxi uklízení majetku do daňových rájů je třeba zamezit také pomocí srážkových daní z převodu peněžních prostředků ve prospěch rezidentů z daňových rájů.

Na 12 tisíc českých společností má vlastníka v daňových rájích a ČR tak přichází ročně o 57 mld. Kč. Na úrovni EU studie europarlamentu odhaduje úniky do daňových rájů v rozsahu až 70 mld. EUR. Při vyšetřování případů souvisejících s únikem údajů ze švýcarské větve banky HSBC v roce 2007 došly francouzské úřady k závěru, že přes 99 % vlastníků kont v utajeném režimu se vyhýbalo placení daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice