Stropnický (SZ): Koho chce ministerstvo třicetitisícovou pokutou vychovávat?

02.05.2016 12:22

Přes 35 tisíc lidí odmítá novelu zákona o myslivosti.

Stropnický (SZ): Koho chce ministerstvo třicetitisícovou pokutou vychovávat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Více než 35 tisíc lidí se připojilo k výzvě Bez peněz do lesa nelez, kterou iniciovala Strana zelených. Výzva odmítá novelu zákona o myslivosti, která by umožnila vydávat zákaz vstupu do lesů, luk a polí (honebních pozemků) na neomezenou dobu a zvýšila pokuty za porušení tohoto zákazu. Strana zelených upozorňuje na to, že ministerstvo zemědělství (MZe) při obhajobě mysliveckého zákona, který jde na ruku myslivecké lobby, používá zavádějící, neúplné i nepravdivé argumenty.   

Ministr Jurečka tvrdí, že jeho resort navrhuje v oblasti zákazu vstupu do lesa pouze zvýšení horní hranice pokuty. To ale není pravda, měnit by se měl rovněž způsob, jakým se bude o zákazu vstupu do honebních pozemků rozhodovat.

“Zatímco dříve se majitelé pozemků i veřejnost mohli k návrhu na vyhlášení zákazu vyjádřit v průběhu řízení, nyní se o něm dozví až z úřední desky, tedy v době, kdy bude zákaz vstupu účinný. Sice se mohou proti zákazu odvolat, to ale nemá odkladný účinek,” říká člen předsednictva SZ Daniel Pitek.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že je nutné sankce za porušení zákazu vstupu do honebních pozemků zvýšit, protože nynější maximální pokuta 10 tisíc korun neodpovídá současné době. I toto je ale zavádějící argument. Průměrná mzda v ČR nevzrostla od poslední novelizace v roce 2001 ani na dvojnásobek (z 14 400 na 26 300 korun), ale pokuta by se měla ztrojnásobit (z 10 na 30 tisíc korun).

“Ministerstvo argumentuje tím, že pokuta má být výchovná a odrazující. Přitom lesní zákon a zákon o ochraně přírody si za obdobné přestupky vystačí s pokutou pět, respektive 10 tisíc korun. Koho chce tedy ministerstvo třicetitisícovou pokutou vychovávat? Domníváme se, že chce spíše zajistit myslivcům klid na lovení,” uvádí předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Strana zelených bude za zachování svobodného pohybu ve volné přírodě i nadále bojovat. Text výzvy a bližší informace o problematice naleznete na webu Bez peněz do lesa nelez.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…