Stropnický (Zelení): Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy

06.05.2015 17:55

Tiskové prohlášení náměstka primátorky Matěje Stropnického

Stropnický (Zelení): Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy, nikoliv orgány činné v trestním řízení zásahem ve prospěch jedné strany.

Dnešní policejní zásah na košířském squattu Cibulka byl smutným vyústěním dlouhodobého majetkoprávního sporu mezi nájemníky a majitelem nemovitosti a měl by ho řešit soud, nikoliv příslušníci Policie ČR zásahem ve prospěch jedné strany. Bohužel v důsledku nepřítomnosti nezávislého pozorovatele na místě v průběhu zásahu není možné a nebude ani v budoucnu, ověřit přiměřenost celého zásahu. Vyzývám proto orgány činné v trestním řízení, aby samy zveřejnily videozáznam z vyklízení objektu, aby byly vyvráceny veškeré pochybnosti o jeho adekvátnosti.

Považuji za nezbytné prověřit zákonnost celé dnešní akce. To, že do objektu nebyl vpuštěn nikdo z nezávislých pozorovatelů, kteří by jednání obou stran sporu objektivně popsali, považuji minimálně za nestandardní.

Vlastník nemovitosti vedle práv také povinnosti, spojené s jejím vlastnictvím

Podle mých informací byly ze squattu Cibulka do Fakultní nemocnice v Motole převezeny celkem tři osoby, které se v současné době podrobují lékařskému vyšetření. Současně jsem si od ředitele Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pana Luďka Procházky vyžádal informace o celkovém počtu zadržených osob (bude aktualizováno, jakmile údaje obdržíme).

V žádném případě nelze popírat vlastnická práva, nicméně podle mého názoru má každý vlastník nemovitosti vedle práv také povinnosti, spojené s jejím vlastnictvím. Vlastník této nemovitosti více než jedno desetiletí s chátrajícím objektem nic nedělal, což vyvolávalo dojem, že čeká, až objekt zchátrá definitivně, a on tak po jeho demolici získá lukrativní parcely pro developerský či jiný obchodní projekt s ekonomickým výnosem.

Závěrem doplňuji, že jsem spolu s městskou částí před třemi týdny jednal s vlastníkem a obyvateli usedlosti nad společným řešením sporu. To spočívalo v návrhu memoranda ve dvou variantách. První možností bylo setrvání iniciativy v objektu do doby vydání stavebního povolení ke stavebnímu záměru vlastníka, jemuž se zavázala městská část všestranně pomoct, druhou odchod iniciativy a ustavení komise pro dohled na přípravou rekonstrukce s právem objekt jednou týdně navštěvovat za účasti iniciativy a podávat o stavu budovy zprávu. Obě verze jsme vypracovali i v písemné podobě, ale pak se jednání přerušilo, aby se strany sporu poradily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.