Stržínek (ANO): Začala oprava Zámku Kinských za téměř 117 milionů korun

12.12.2019 16:13

Za účasti vedení Zlínského kraje, představitelů města Valašské Meziříčí a dalších hostů ve čtvrtek 5. prosince slavnostně odstartovala rozsáhlá rekonstrukce Zámku Kinských.

Stržínek (ANO): Začala oprava Zámku Kinských za téměř 117 milionů korun
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO)

Správcem a provozovatelem této valašskomeziříčské historické památky je Muzeum regionu Valašsko, jejím vlastníkem Zlínský kraj.

Zámek Kinských byl dle zástupců muzea v poslední době v neutěšeném stavu, na kterém se podepsal nejen zub času, ale především způsob provedení rekonstrukce v druhé polovině 20. století. Proto Zlínský kraj, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko, přistoupil k rozsáhlé rekonstrukci za téměř 117 milionů Kč. „73 milionů z této částky pokryje dotace z IROP, 40 milionů uhradí Zlínský kraj a přes 4 miliony zaplatíme z vlastních zdrojů,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

„Zámek Kinských už si opravu skutečně zaslouží, a proto jsem rád, že se nám podařilo získat dotaci, která pokryje 62 procent nákladů. Věřím, že po dokončení rekonstrukce bude zámek sloužit mnoha dalším generacím. Stejně tak doufám, že bude pokračovat výborná spolupráce s městem Valašské Meziříčí, které v zámeckém areálu pořádá množství akcí, díky nimž je tato památka stále živá,“ řekl hejtman Jiří Čunek. Rekonstrukci vítají také představitelé Valašského Meziříčí. „Málokteré město se může pochlubit tím, že má na svém území dva zámky. Jsem rád, že poté co byl již v minulosti opraven Zámek Žerotínů, se opravy dočká také Zámek Kinských. Zlínský kraj tak navazuje na nedávno realizovanou rekonstrukci Kostela Nejsvětější Trojice. Vážím si spolupráce s nynější vedením Zlínského kraje, která vede ke zkrášlování a rozvoji našeho města,“ neskrýval spokojenost starosta Robert Stržínek.

V rámci rozsáhlé rekonstrukce dojde k odstranění vlhkosti zdiva, opravě zatékající střechy přístavby zámku a vnitřních prostor. „Počítáme s vybudováním moderních depozitářů, výstavních i návštěvnických prostor a bezbariérového přístupu do zámku. Součástí rekonstrukce bude také vytvoření nové expozice - Člověk v krajině, krajina v člověku. Návštěvníkům bude po dokončení moderní a hravou formou prezentovat vztah člověka k místu, kde žije. Využít k tomu chceme bohatosti regionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko,“ uzavřel ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Rekonstrukce má být dokončena v září 2021 a poté se Zámek Kinských znovu otevře veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.