Šulda (KSČM): Za stejnou práci stejná odměna

13.04.2016 9:36

Stejný řetězec upoutal mojí pozornost i nyní, tentokrát s pozicí zástupce manažera prodejny. V Praze nabízí po druhém roce mzdu 34 000,- Kč, Prostějov se však opět odlišuje s mzdou po dvouletém zapracování ve výši 29 000,- Kč.

Šulda (KSČM): Za stejnou práci stejná odměna
Foto: praha.kscm.cz
Popisek: Ludvík Šulda, KSČM

Nechci hned na úvod svého článku unavovat čtenáře citacemi, ale pro lepší pochopení následujících řádků bych rád uvedl aspoň dva odstavce zákoníku práce, které se týkají mzdového ohodnocení zaměstnanců. Zákoník práce v §110 odstavci 1 říká, že „za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody.“ Odstavec 2 stejného paragrafu pak konstatuje: „Stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce.“

Použil jsem tyto dva odstavce ze zákoníku práce proto, jelikož kolem sebe často slýcháme, že u některých firem a společností působících po celém území ČR existují v jednotlivých regionech rozdíly mezi mzdami na stejných pracovních pozicích. Jistě si vzpomenete asi na nejčerstvější případ, který se týkal České pošty. Ta však argumentovala, že tomu tak není a my prostí pozorovatelé můžeme vycházet pouze z toho, co nám řekne jedna či druhá zainteresovaná strana.

Mne osobně při mém cestování po České republice zaujaly billboardy supermarketu Lidl, které na jejich prodejnách nabízejí volné pracovní pozice v tomto obchodním řetězci. Již na podzim zde byla nabídka na pozici pokladní, v Praze po dvou letech po zapracování nabízel Lidl plat 18 000,- Kč za 40 hodin týdně, na Moravě, v Prostějově, po dvouletém zapracování pak necelých 15 000,- Kč. Háček však byla v tom, že údajně v Prostějově mají prodavačky 35hodinový pracovní týden. Stejný řetězec upoutal mojí pozornost i nyní, tentokrát s pozicí zástupce manažera prodejny. V Praze nabízí nástupní mzdu 30 000,- Kč a po druhém roce 34 000,- Kč, Prostějov se však opět odlišuje s nástupní mzdou 25 000,- Kč a po dvouletém zapracování 29 000,- Kč. Tentokrát v Praze i Prostějově je týdenní pracovní doba 40 hodin. Na první pohled se tak jasně jeví, že dochází k porušování zákoníku práce, neboť očividně za stejnou práci, obě prodejny jsou srovnatelné i prodejní plochou, sortimentem, není nabízena stejná mzda. V Praze prodejna leží na okraji sídliště, v Prostějově v centru města, takže i případný obrat a počet zákazníků nebude tolik odlišný. Další podstatnou věcí je, že se na billboardu nehovoří o tom, že by šlo o tu konkrétní prodejnu, ale místo je nabízeno pravděpodobně v rámci celého řetězce v daném regionu.

Za stejnou práci stejná odměna

Při nerovnosti mezd v jednotlivých regionech je často operováno výdaji domácností, které jsou „údajně“ mimo Prahu menší. Pokud se však zamyslíme, ceny potravin a dalšího zboží v supermarketech, hypermarketech či specializovaných prodejnách se podle regionu výrazně neliší, odlišné mohou být samozřejmě ceny služeb případně bydlení. Avšak v případě ceny nových bytů a domů se jejich ceny při srovnání okrajových částí Prahy či její periferie a například Prostějova tolik neliší.

Jasným požadavkem KSČM tedy je a i nadále bude prosazovat právo na práci a spravedlivé odměňování, mělo by platit již v nadpisu řečené „za stejnou práci stejná odměna“. Jen tak spolu s dalším, především ekonomickým, rozvojem regionů bude možné setřít rozdíly, které mezi jednotlivými oblastmi České republiky existují.

Ludvík Šulda, BBA

  • KSČM
  • Poctivost se musí vyplácet
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice