Švec (STAN): Hejtman Zimola opět lže, tentokrát o lišovském obchvatu

14.09.2016 13:02

Lživá a tendenční vyjádření šíří pan Zimola i prostřednictvím své kanceláře a webu Krajského úřadu Jihočeského kraje!

Švec (STAN): Hejtman Zimola opět lže, tentokrát o lišovském obchvatu
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Kromě toho, že nejvyšší představitel kraje prokazatelně a opakovaně lže, je šokující také fakt, že zneužívá ke svým lživým vyjádřením (s nepochybným politickým podtextem) oficiální webové stránky krajského úřadu a zaměstnance krajského úřadu, kteří jsou placeni z veřejných peněz. Dokladem toho jsou zmíněná vyjádření hejtmana Zimoly, která médiím předává také pan Mgr. Radek Šíma, zaměstnanec krajského úřadu.

Když pan Zimola mluvil o svých zásluhách na tiskové konferenci po jednání Sdružení pro D3 a D4, velmi mne rozhořčil jeho výrok na adresu vedení města Lišov, „že si vedení města Lišov není jisto, zda vůbec obchvat chce a proto se obchvat dosud nestaví“, nebo „o obstrukčním jednání“, které my, Lišovští, údajně děláme záměru obchvatu našeho města. Pan hejtman tím myslel patrně to, že jsme hned po komunálních volbách v roce 2010 iniciovali oficiální setkání občanů a vedení města Lišov s tehdejším ředitelem ŘSD ČB, kterému byl přítomen i dokonce i hejtman Zimola! Ten samý hejtman, který tam slyšel naše nářky po obchvatu a který tam nám, Lišovským, slíbil podporu, které se nám od něj však nikdy nedostalo. Tyhle lži jsou tedy tou slibovanou podporou pro řidiče a pro občany našeho města?

Jako starosta města Lišov mohu zodpovědně prohlásit, že výroky hejtmana Zimoly o lišovském obchvatu jsou sprostá a podlá lež, pronášená vědomě a záměrně před krajskými volbami. Ve věci výroků pana Zimoly se dnes 14.9.2016 sejde i Rada města Lišov, která již v minulosti jeho lži na adresu našeho města řešila a kriticky se k nim vyjadřovala. Vyjádření se co nejdříve dočkáte i od zástupců Sdružení pro obchvat města Lišov a obce Štěpánovice na webu tohoto sdružení (obchvatlisova.cz). Pro vedení města Lišov i pro jeho občany obchvat města vždy byl, a i nadále zůstává, prioritou. Hejtman Zimola lhal v minulosti víckrát, třeba o schůzce v Lánech, takže co k tomu víc dodávat... Snad jen to, že podobnou zkušenost s ním má mnoho dalších obcí a starostů, jak dokládá například otevřený dopis hejtmanovi od starosty obce Planá u Českých Budějovic, zveřejněný v Parlamentních listech.

Doplnění

Je pravda, že proces vydání územního rozhodnutí na akci " I/34 Lišov - Vranín" byl zastaven na žádost ŘSD ČB v roce 2015 potom, co krajský stavební úřad upozornil lišovský stavební úřad na některé nesrovnalosti nastalé novelou stavebního zákona s nejasným výkladem (novela z dubna 2015). Tehdy jsme se s ŘSD ČB a krajským úřadem společně dohodli, že bude lepší proces zastavit a zahájit znovu, protože budeme mít jistotu, že nebude později procesně zpochybněn. Tímto případným zpochybněním bychom ztratili celé roky, o finančních prostředcích ani nemluvě.

Smutným faktem je, že lišovský stavební úřad již před tím dlouhodobě upozorňoval nadřazený krajský úřad, že ve třech lidech, kteří na našem stavebním úřadě pracují a řeší agendu poměrně velkého správního území i pro spádové obce, nelze efektivně zajišťovat složitou agendu jednání se stovkami vlastníků pozemků pod budoucím obchvatem, který je navíc trategickým objektem pro řidiče celého regionu, ne jen pro obyvatele našeho města.

Nyní bude nové územní řízení zahajovat Stavební úřad magistrátu města ČB, což je dáno Novelou stavebního zákona z dubna 2015 , ale na toto zahájení se čeká již více než rok, protože jej komplikuje Novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) taktéž z dubna 2015. Je tedy zřejmé, že nejde o úřadnická pochybení na lišovském ani na krajském stavebním úřadě, ale jde o legislativní džungli, která v naší zemi panuje. Jsou přijímány novely zákonů, ale na prováděcí vyhlášky čekáme dlouhé měsíce po jejich účinnosti.

Není pravda, že město Lišov nepodepsalo smlouvu s ŘSD "o přeložkách". Žádný takový návrh nebyl městu doručen. Městu byl za strany ŘSD ČB doložen pouze Návrh Smlouvy o převodu dokončených stavebních objektův rámci stavby silnice I/34 v úseku "Lišov - Vranín".
Tento návrh smlouvy byl usnesením Zastupitelstva města Lišov ze dne 27.6.2015 odložen z toho důvodu, že město Lišov se zatím nemůže (vychází to ze Zákona o obcích - s odkazem na péči řádného hospodáře) smluvně zavázat k převzetí majetku, který není přesně definován. ŘSD ČB totiž dosud nemá dokončenou projektovou dokumentaci budoucího obchvatu ani pro územní řízení, natož pak dokumentaci pro stavební povolení (a vyšších stupňů). Nikdo tedy dosud neví jak velké objekty a jakých technických parametrů, by si město mělo vzít do majetku a do správy. Nevíme tedy ani kolik by nás stála jejich případná údžba.

Je nehorázná lež, že vedení města Lišov nekomunikuje s ŘSD ČB. Nikdy v historii se nestalo, že by zástupci města Lišov odmítli účast na jakémkoli jednání s ŘSD ČB nebo jakýmkoli jiným subjektem. Naopak, vždy jsme se všech jednání aktivně účastnili a mnohokrát jsme je také sami iniciovali. A to nejen jednání mezi ŘSD ČB, ale také jednání s krajským radním pro dopravu a mnoha politiky parlamentu ČR, od kterých jsme chtěli pomoc v urychlení stavby obchvatu našeho města. Pokud ale ŘSD ČB nebo pan hejtman iniciovali nějaká jednání o kterých nevíme, protože nás na ně jaksi "zapomněli pozvat", tak potom pardon, ale nejsme jasnovidci.
Bohužel hned první jednání s hejtmanem Zimolou již v roce 2011 dopadlo nezdarem, když navzdory domluvenému termínu nechal čekat delegaci z Lišova hodinu a půl před jeho kanceláří (ve které byl) a pak nás sekretářka odbyla s tím, že to pan hejtman nezvládne, protože má důležité jednání...

Jiří Švec, starosta města Lišov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny