Světlíková (ČSSD): Život bez politiky si neumím představit

13.10.2014 20:02

Kristýna Světlíková, spoluzakladatelka MSD pro Liberecký kraj a třináctka na kandidátní listině turnovské ČSSD v již konaných se komunálních volbách 2014.

Světlíková (ČSSD): Život bez politiky si neumím představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Proč jste se vlastně rozhodla vstoupit do politiky? Co přesně jste chtěla, chcete změnit?

Do politiky jsem nevstoupila, narodila jsem se do ní, jelikož my všichni jsme v určitém politickém procesu, ale ani si to neuvědomujeme. Chtěla jsem změnit pohled lidí na politiku, vrátit do politiky alespoň trochu pozitivismu. Pak samozřejmě ty stále dokola probírané otázky, jako např. snížení sazby DPH na potraviny, levnější pohonné hmoty nebo zrušení 30 Kč poplatků ve zdravotnictví, což od 1. 1. 2015 bude již realitou.

Když jste poznala politiku zase o něco blíže k jejímu středu, byla jste překvapená?

Ani ne. Vždycky jsem věděla, že politika není nic perfektního a že je těžké voliče přesvědčit, že zrovna vy nejste zkorumpovatelný, že hájíte zájmy lidu, zájmy celé republiky, že vám prostě jde o to, abychom se všichni v této zemi měli dobře.

Před pár dny proběhly komunální volby, jste spokojena s výsledkem?

Pokud se Vaše otázka týká pouze výsledku mé osoby, tak jsem velmi spokojená. Myslím, že v devatenácti letech s ještě vlastně žádnými zkušenostmi jsem měla dobrý výsledek. Pokud mám ale hovořit o celé turnovské ČSSD, tak jsem čekala mnohem lepší výsledek a považuji to za zklamání, že máme jen 3 zastupitele a opět nemáme vlastně žádné slovo.

Co by podle Vás bylo potřeba na turnovské ČSSD změnit, aby byl v příštích komunálních volbách výsledek lepší?

Netroufám si říci, co by měla turnovská sociální demokracie změnit, protože nejsem v jejím kolektivu ani rok, takže nemám ještě takový přehled o jejím chodu. Jedna věc, co mě v tuto chvíli napadá, že bychom měli více propagovat turnovskou sociální demokracii na internetu, zejména na sociálních sítích.

Kde byste se ráda viděla za 10 let?

Tak této otázce se musím zasmát, protože odpověď bude znít velmi narcisticky. Takže, za 10 let mi bude skoro 30 let a kde bych se ráda viděla? Asi někde na ministerstvu, ale samozřejmě je to ještě velmi dlouhá cesta, která nemusí být ani nikdy dokončena.

Umíte si představit život bez politiky?

Neumím, vždy jsem se o politiku, veřejné dění zajímala a nikdy mi nebylo lhostejné, co bude s mým rodným městem a s Českou republikou. Nebylo mi lhostejné, jak se v naší zemi bude žít, jaké se tu schvalují zákony, jaké je tu zdravotnictví, školství a další potřebné subjekty ke správnému chodu státu.

Kdybyste si měla vybrat své ministerstvo, jaké by to bylo?

Nebudu říkat, že bych si žádné nevybrala a přenechala ho raději zkušenějším. Jsem typ člověka, který chce vše hned a skočí do všeho po hlavě a tohoto úkolu bych se zhostila stejně. Skočila bych na ministerstvo zahraničních věcí po hlavě, ale připravená se s tímto osudem poprat, abychom vyšli vítězně všichni, ne jen já, protože tohle už by rozhodně nebylo jen o mně.

Takže ministerstvo zahraničních věcí, proč zrovna toto ministerstvo?

Protože mě baví řešit i otázky zahraniční politiky a takto bych to měla všechno pěkně pohromadě. Ve Sněmovně hlavně problematiku naší republiky, na ministerstvu problematiku jiných států.

Jak hodnotíte současnou vládu?

Současná koaliční vláda je složena ze 3 politických subjektů, to znamená, že dohoda není pokaždé předpokládána, ale tato vláda se zatím vždy dokázala shodnout.

Dá se říci, že hlavní břemeno české vlády nese sociální demokracie, tedy politická strana jejíž členkou jste i Vy. Prominete proto vládě i něco, co byste nikdy jiné vládě nezapomněla?

Určitě ne. Neznamená, že když jsem členkou sociální demokracie, tak všechny její kroky mi budou sympatické. Nikdy jsem neřekla, že je sociální demokracie bezchybná, právě naopak. Jsem si chyb sociální demokracie vědoma a snažím se je už neopakovat, alespoň na Turnovsku.

Je to necelý rok, co se odsouhlasila fúze Panochovy nemocnice Turnov s Krajskou nemocnicí Liberec. Souhlasila jste s tímto rozhodnutím?

Ano, myslím, že toto byl jeden z těch dobrých kroků jak turnovského, tak libereckého zastupitelstva.

Co plánujete na rok 2015?

Tak kromě těch normálních a všedních věcí plánuji konečně rozběhnout projekt "Férová politika", který bude mít za cíl sdružení názorů, dotazů a připomínek voličů, které budeme společně s kolegy rozebírat a projednávat, ať už na jednáních městského nebo krajského, možná i celorepublikového formátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kristýna Světlíková - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…