Sviták (SLK): Rozhodli jsme se oslovit další dopravce

12.12.2019 12:54

Od neděle 15. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. Co tyto změny přinesou cestujícím?

Sviták (SLK): Rozhodli jsme se oslovit další dopravce
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

V neděli 15. prosince 2019 vyjede na koleje další dopravce ARRIVA vlaky s.r.o. V Libereckém kraji se jedná o státem objednávané rychlíkové R21 (Praha – Turnov – Tanvald) a R22 (Kolín – Mladá Boleslav – Česká Lípa – Nový Bor) a o regionální osobní a spěšné vlaky linek L3 (Liberec – Stará Paka), L31 (Tanvald – Železný Brod) a L5 (Stará Paka – Lomnice nad Popelkou).

Další dopravce Liberecký kraj oslovil po té, co nebyl spokojený s předloženou nabídkou Českých drah, a.s., se kterými jednání zahájil přednostně. "Měli jsme zájem o zachování stávajících smluvních podmínek na další dva roky, protože v roce 2021 skončí stará smlouva i v sousedním Královéhradeckém kraji a mnoho linek plánujeme společně. Nabídka, kterou nám České dráhy, a.s. se zpožděním původně doručily, znamenala asi třetinové zdražení bez jakéhokoli dopadu do kvality. Proto jsme se rozhodli oslovit další dopravce. U nejdůležitějších linek jsme do víceleté smlouvy poptávali lepší vozidla", objasňuje náhlý obrat v postupu Libereckého kraje Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

Z pohledu cestujících v rámci kraje se mnoho nemění. Ve všech vlacích bude po území kraje i nadále platit integrovaný tarif IDOL. Ten zahrnuje více železničních dopravců již od roku 2010. „Ve vlacích všech tří dopravců neplánujeme omezení jejich vlastních tarifních nabídek,“ říká Pavel Blažek, jednatel KORID LK, spol. s r. o., která koordinuje veřejnou dopravu v Libereckém kraji.

Nejvýznamnější změnou z pohledu jízdních řádů je však rozšíření nabídky spojení mezi Českolipskem a Rumburkem. Ve spolupráci Libereckého a Ústeckého kraje budou objednány rychlíky také mezi Novým Borem a Rumburkem, a navíc v prokladu s nimi i vlaky regionální linky L4. Ve výsledku tak bude spojení obou regionů zajištěno každou hodinu téměř po celý den celkem 13-ti páry spojů, tj. o 3 páry v pracovní dny a o 5 párů o víkendu více oproti současnému stavu. K rozšíření nabídky spojení dojde také mezi Libercem, Turnovem a Starou Pakou.

V regionální linkové dopravě dochází v oblastech Jablonecka a Semilska k dalšímu rozšíření garantovaných bezbariérových spojů. „Ostatní změny jízdních řádů lze zhodnotit jako větší množství menších změn, kde reagujeme na podněty obcí a cestujících, nebo kde dochází k úpravám s cílem zlepšení návazností,“ vysvětluje Otto Pospíšil, zástupce ředitele spol. KORID LK. Nejvíce změn nastane na linkách mezi Českou Kamenicí, Kamenickým Šenovem, Novým Borem a Českou Lípou, v menším rozsahu se pak  týkají oblasti celého kraje od Novoborska přes Liberecko až po Jilemnicko. „Novinkou v roce 2020 bude například nová turistická linka z České Lípy do Jetřichovic, nebo nová koncepce víkendového spojení mezi Libercem, Chrastavou a Hrádkem nad Nisou,“ doplňuje Pospíšil.

Jízdní řády je možné, tak jako v minulých letech, zakoupit v knižní podobě. V letošním roce bude vydán jízdní řád pro celou oblast kraje. Prodejní cena je 30,- Kč a k zakoupení jsou v informačních centrech dopravců a vybraných měst či u některých prodejců knih.

Závěrem informujeme, že připomínky k jízdním řádům je i nadále možné zasílat na info@korid.cz nebo prostřednictvím webového formuláře na webu www.iidol.cz. V roce 2020 mohou proběhnout změny v rámci celostátních termínů v březnu, červnu, na konci srpna a prosinci.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.