Svitavský (BPP): Šikana ze strany židenického místostarosty Kunce potvrzena

23.01.2017 4:30

Tak nám pan místostarosta šikanoval zaměstnance úřadu paní Müllerová....

Svitavský (BPP): Šikana ze strany židenického místostarosty Kunce potvrzena
Foto: ČT
Popisek: Marek Svitavský

I touto parafrázovanou větou jednoho z nejslavnějších Čechů by se dala popsat situace na ÚMČ Brno-Židenice, kterou jsem se zabýval v předchozích dvou článcích Židenického Zpravodaje. Pokud někdo skutečnosti v nich popisované bral pouze jako nějaká tvrzení, tak nyní se tato tvrzení stala fakty. Nezávislým kontrolním orgánem bylo konečným stanoviskem potvrzeno, že Ing. Petr Kunc, zastupitel a místostarosta MČ Brno-Židenice současně předseda místní organizace TOP 09 Brno-Židenice a od října 2017 také zastupitel Jihomoravského kraje šikanoval zaměstnance Úřadu městské části Brno-Židenice.

Na základě podnětu zaměstnanců ÚMČ Brno-Židenice, zastupitele MČ Brno-Židenice a primátora statutárního města Brna probíhala na ÚMČ Brno-Židenice kontrola ze strany Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj ve věci opakovaných porušení zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce a to Části první - Všeobecná ustanovení, Hlavy IV: Rovné zacházení a zákaz diskriminace, paragrafu 16 a dále ve věci opakovaného porušení zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon).

Šikánozního a diskriminačního jednání se vůči zaměstnancům ÚMČ Brno-Židenice měl dopouštět místostarosta MČ Brno-Židenice Ing. Petr Kunc. Motivem jeho jednání měla být nejen osobní averze, ale i averze vyvolána jejich členstvím v demokratických politických subjektech či jejich sympatizací s jinými politickými subjekty, než s kterými sympatizoval Ing. Petr Kunc.

Po provedení kontroly vydal Oblastní inspektorát práce kontrolní zprávu, v které mimo jiné uvádí:

V souladu s ustanovením § 5 odst. 2 zákona č.251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o inspekci práce“), kontrolou bylo zjištěno porušení na úseku rovného zacházení a zákazu jakékoliv diskriminace. Zachování lidské důstojnosti a osobní cti a uspokojivé pracovní podmínky patří k základním právům každého  člověka.  Hrubé jednání včetně neobvykle hlasitých projevů, vulgárních projevů pana místostarosty Ing. Petra Kunce adresovaných zaměstnancům může takovou důstojnost skutečně narušovat či přímo narušuje.

S ohledem na výše uvedené je nutné konstatovat, v souladu s nezávislým kontrolním orgánem, že jednáním Ing. Petra Kunce došlo nejen k porušení příslušných stanovení zákoníku práce a antidiskriminačního zákona, ale rovněž došlo k porušení ústavních principů ČR, vycházejících mimo jiné také z USNESENÍ předsednictva České národní rady ze dne 16. prosince 1992 o vyhlášení LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky (Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.) a to Ustanovení hlavy druhé, čl. 10, odst. 1) Listiny základních práv a svobod, který stanoví, že každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.Vzhledem k tomu, že dle čl. 3 Ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, který uvádí jako součást ústavního pořádku ČR také Listinu základních práv a svobod, došlo jednáním místostarosty MČ Brno-Židenice Ing. Petra Kunce k porušení nejen výše uvedených obecně závazných právních předpisů (včetně poručení Ústavy ČR), ale i k porušení slibu zastupitele obce, který Ing. Petr Kunc skládal při nástupu do funkce zastupitele MČ Brno-Židenice a rovněž jej skládal při zvolení do funkce zastupitele Jihomoravského kraje.

Slib zastupitele obce zní:
"Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce (města, městyse) a jejích (jeho) občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."

Slib zastupitele kraje zní:
"Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu kraje a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."

Jednání Ing. Petra Kunce se tedyneslučuje s ústavním pořádkem ČR, s obecně závaznými právními předpisy, se slibem zastupitele, s principy chování a jednání obecně platnými v demokratické společnosti, s politickou kulturou vyspělé demokratické společnosti a v neposlední řadě i s morálkou a dobrými mravy civilizované společnosti.

A co bude dál? Na tahu jsou v současné chvíli koaliční partneři Ing. Petra Kunce. Hnutí ANO 2011, KDU-ČSL i samotná TOP 09. Ponechají ve funkci člověka, který nerespektuje pravidla demokratické společnosti a své vidění světa svůj světonázor prosazuje stylem císaře Nera? Toho, který své protivníky či neoblíbence, včetně křesťanů nechal roztrhat lvy či ukřižovat? Nechají si koaliční partneři pomyslně zapálit i svůj židenický Řím?

Naplní hnutí ANO 2011 svůj slogan o tom, že bude líp a začne přímo na radnici? Aby bylo líp a aby zaměstnanci radnice mohli nadále pracovat spolu s nimi ve prospěch Židenic a jejich občanů?

A dostojí KDU-ČSL svým vlastním morálním a křesťanským zásadám? Nebo vzkáže zaměstnancům radnice ať nastaví druhou tvář a ať poprosí Boha o odpuštění pro Ing. Kunce neboť ten neví co činí?

Teď nestojí vedení Židenic před personální či politickou otázkou. Stojí před principiální otázkou demokracie, morálky a mravnosti. Dokáží, že tyto tři pojmy nejsou v roce 2017 pro ně jen prázdnými slovy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě