Svoboda (ČSSD): K penězům z benefice přidal náměstek Svoboda pohádkovou tapetu

15.09.2017 9:28

Nejen výtěžek ze srpnového Benefičního koncertu pro Andulku si v pondělí 11. září v Děčíně převzala rodina vážně nemocné čtyřleté holčičky.

Svoboda (ČSSD): K penězům z benefice přidal náměstek Svoboda pohádkovou tapetu
Foto: cssd.cz
Popisek: Pavel Svoboda (ČSSD)

Aby rozveselil děvčátku dětský pokojíček, přidal k rekordní sumě 52.405,- Kč z koncertu náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda pohádkovou obří fototapetu Příšerky na univerzitě. Radovala se z ní jak Andulka, tak i její mladší sestřička Terezka.

Rodina se s náměstkem Svobodou a hlavním organizátorem koncertu Jakubem Vitákem z turnovské metalové kapely Purnama sešla na zahrádce restaurace Nebíčko na vrcholu Pastýřské stěny v bydlišti Andulky, v Děčíně. Koncert pro Andulku, která bojuje s rakovinou, byl již třetí beneficí v pořadí, kterou skupina Purnama na hradě Trosky připravila. Tentokrát vstupné a sponzorské dary vynesly desetinásobek toho, co organizátoři utržili první dobročinnou akcí před třemi lety.

„Tolik peněz jsme nečekali. Jen asi polovinu z té částky jsme vybrali na vstupném. Druhou polovinu návštěvníci koncertu věnovali jako svůj příspěvek pro Andulku. Udělali nám obrovskou radost,“ zhodnotil úspěch benefice Jakub Viták. „Musíme ale poděkovat také Libereckému kraji. Kdybychom nedostali od kraje dotaci na koncert ve výši 10 tisíc korun, výtěžek z koncertu by byl nižší. I když kapely hrály zadarmo, zhruba deset tisíc nás stály náklady,“ doplnil.

Na koncert dorazilo 234 diváků. Část z nich ale podle Jakuba Vitáka netvořili typičtí metalisté. Přišli proto, aby mohli dát peníze na pomoc Andulce. „Chceme hudbou bojovat za dobrou věc. Chceme veřejnost upozornit na to, že kolem nás žijí lidé, jimž osud moc nepřeje, a kterým bychom měli pomoci,“ zdůraznil s tím, že ve prospěch onkologicky nemocných dětí jde také prodej z CD kapely.

Na předání výtěžku z koncertu se sešla celá početná rodina malé Andulky - kromě rodičů také další dva sourozenci, starší bratr Marek a mladší sestra Terezka. Nejstarší syn chyběl, byl na škole v Liberci. Jak prozradila maminka Andulky Ivana Violová, část peněz rodina použije na zaplacení pobytu rodiny v Janských Lázních, aby tam při léčbě nebyla Andulka sama.

„Zbytek peněz dáme na léky a hygienické pomůcky,“ řekla Ivana Violová. „Metal je i naše srdeční záležitost, s manželem se řadíme mezi metalisty. Takže víme, že metalisté mají dobré srdce. Když jsem četla na facebooku, kolik peněz koncert vynesl, dojetím jsem se rozplakala,“ dodala.

Zhoubný nádor u Andulky potvrdili lékaři na Silvestra roku 2015. Hned v lednu nového roku zahájili první sérii chemoterapií. Nyní Andulka prodělává ve Fakultní nemocnici v pražském Motole metronomickou léčbu. „Bere antidepresiva, psychicky je v pohodě. Nemá ani žádné bolesti. Je veselá, hraje si s ostatními. Ale samozřejmě, že jsme ji víc rozmazlovali než ostatní děti,“ poznamenala Ivana Violová. „Doufáme v obrat. Musíme věřit,“ podotkla.

Náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda Benefiční koncert pro Andulku zaštítil. Metalovou smršť si na hradě Trosky na konci srpna dokonce vychutnal osobně. „Metal sice není mým šálkem čaje, ale organizátorům koncertů moc fandím. Dělají to pro dobrou věc. Proto jsem na koncert přijel a podpořil ho,“ uvedl Pavel Svoboda. „Když jsem se dozvěděl, že muzikanti povezou výtěžek z benefice do Děčína, přemýšlel jsem, co by mohlo Andulku potěšit. Nakonec mi její maminka poradila fototapetu s příšerkami na zeď. Musím říci, že to oběma holčičkám udělalo obrovskou radost. Je smutné, že zákeřná nemoc neušetří ani děti. A obdivuji celou rodinu, jak srdnatě s ní bojuje,“ dodal.

Na hradě Trosky zahrály vedle Purnamy ještě další tři kapely podobného žánru. Z Hořic přijel Set my Brain, z německé Žitavy Pikodeath a z Liberce New Hate Form. Jak řekl Jakub Viták, benefiční koncert chtějí na hradě připravit i příští rok.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.