Svoboda (KDU-ČSL): Aktéři petice pro udělení milosti Asii Bibi spojují síly

09.02.2015 20:12

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, se rozhodl pokračovat v krocích pro osvobození Asii Bibi, pákistánské křesťanky vězněné kvůli místnímu zákonu o rouhání.

Svoboda (KDU-ČSL): Aktéři petice pro udělení milosti Asii Bibi spojují síly
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

V lednu t.r. založil veřejnou petici určenou pakistánskému prezidentovi Hussainovi, žádající o milost a propuštění Asii Bibi.

Zároveň zaštiťuje petiční iniciativu Josefa Jiráska, který sbírá podpisy mezi několika sty farnostmi v ČR. Petice je určena pro ministra zahraničních věcí Zaorálka a požaduje  intervenci ve prospěch Asii Bibi. Sebrané petiční archy předá ministru Zaorálkovi Pavel Svoboda osobně.

Na půdě Evropského parlamentu pak připravuje osobní dopis s žádostí o milost prezidentovi Pakistánu. Text dopisu ale prozatím konzultuje s poradci, kteří mají blízko k rodině Asii Bibi a mohou posoudit, jaká formulace dopisu může přispět ke správnému porozumění žádosti a k udělení milosti. Na plenárním zasedání v uplynulém roce požadoval Pavel Svoboda i projednání možnosti zastavit Pákistánu rozvojovou pomoc ze strany EP, pokud Pákistán Asii Bibi nevrátí svobodu.

Text petice:

My, níže podepsaní občané České republiky, jsme znepokojeni informacemi o tom, že v Pákistánu je vězněna matka pěti dětí údajně za to, že se napila vody ze studny považované muslimskou komunitou za jejich vlastní, a to na základě pákistánského zákona o rouhání k trestu smrti.

Asia Bibi se v České republice a v Evropě obecně stala symbolem neutěšeného stavu, ve kterém je dodržování lidských práv v Pákistánu. Jsme si vědomi toho, že tento fakt Pákistán dlouhodobě poškozuje ve vzájemných vztazích s EU. Jsme si také vědomi toho, že prezident Pákistánu má možnost Asii Bibi udělit milost.
Žádáme tímto prezidenta Pákistánu J.E. Mamnoona Hussaina o udělení milosti pro tuto křesťanku, o zrušení jejího trestu a o umožnění jejího navrácení zpět k manželovi a ke svým dětem.

Petici je možno podepsat

1)      elektronicky z iniciativy Pavla Svobody na adrese: http://e-petice.cz/petitions/petice-za-milost-pro-asii-bibi-pakistanku-odsouzenou-k-trestu-smrti-podle-zakona-o-rouhani.html

2)      na petičním archu z iniciativy pana Josefa Jiráska, který byl doručen do více než 500 farností v ČR. Tato petice probíhá ve farnostech až do 28.2.2015.

„Máma pěti dětí si zaslouží slitování,“ uvádí Pavel Svoboda k důvodům, proč se rozhodl k rozsáhlé mezinárodní aktivitě. „V té věci jsem se setkal a dlouze hovořil s Jeho Excelencí, velvyslancem Pákistánu v ČR panem Tajammulem. Pákistánská vláda nemá lehkou pozici, musí čelit požadavkům a fanatismu nejrůznějších extremistů. Kvůli aktivitě kolem milosti pro Asiu Bibi byl zavražděn guvernér provincie Pandžáb. Ke cti vládě slouží, že ještě za tento paragraf, jehož obětmi jsou v drtivé většině muslimové, nikoho nepopravila. Rozsudky se odkládají. Ale i tak, je to nesmyslné týrání. Asia Bibi takhle sedí kvůli jednomu doušku vody v kobce bez oken již pátým rokem,“ říká Pavel Svoboda.

Složité okolnosti případu Asii Bibi naleznete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi_blasphemy_case

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…