Svoboda (KDU-ČSL): Budu interpelovat Evropskou komisi ve věci změny času

28.10.2015 22:18

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, položí na plénu EP ve čtvrtek 29.10. 2015 tzv. ústní otázku Evropské komisi. Obsah interpelace souvisí s dlouhodobou aktivitou Pavla Svobody, směřující k posouzení smyslu pokračování v praxi střídání času v Evropě.

Svoboda (KDU-ČSL): Budu interpelovat Evropskou komisi ve věci změny času
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Pavel Svoboda již tento rok na jaře zorganizoval veřejné slyšení tří nejsilnějších výborů Evropského parlamentu. Výboru právního, který sám řídí, dopravního a také výboru pro průmysl a obchod.  Zástupci i pozvaní odborní mluvčí těchto výborů se shodli na konstatování, že pro praxi tzv. střídání času v Evropě již neexistuje jiný, než zvykový důvod. Naopak, jak poslancům dokázala profesorka Martha Merrow z Mnichovské univerzity, existují značné náklady na léčbu lidí s tzv. druhým chronotypem. Jde asi o dvacet procent populace. U těchto lidí se v době střídání času objevují různé typy zdravotních poruch - od lehkých až po vyloženě vážné, jako například spuštění geneticky podmíněné cukrovky.

Pavel Svoboda k tomu uvádí: "V době, kdy řeším právní problematiku migrační krize v Evropě, by někomu toto téma mohlo přijít  skoro směšné. Já sám s tím žádné zdravotní problémy nemám, ale překvapilo mne, jak velké procento lidí mi píše, at´ s tím něco uděláme. Zajímavé je, že majorita, která problémy se zdravím nemá, nevěří zbylým dvaceti procentům , že by jim to mohlo působit nějaké obtíže."

V tomto roce jde již v pořadí o čtvrtý krok Pavla Svobody. Kromě veřejného slyšení výborů také osobně navštívil v dubnu komisařku Elżbietu Bieńkowskou a v červnu komisařku Violettu Bulcovou, které mají v kompetenci příslušnou evropskou směrnici o technickém provedení střídání času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.