Svoboda (KDU-ČSL): Byl jsem šokován, jaký neuvěřitelný šrot jezdí v Mariupolu

19.11.2015 11:22

Pavel Svoboda požádal primátory Prahy a Brna o tramvaje pro Mariupol.

Svoboda (KDU-ČSL): Byl jsem šokován, jaký neuvěřitelný šrot jezdí v Mariupolu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Pavel Svoboda navazuje na slib, který dal během návštěvy válkou ohrožené oblasti místním lidem: lepší tramvaje pro Mariupol.

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, se osobně obrátil na primátorku Krnáčovou a primátora Vokřála. Chce zajistit pro ukrajinský Mariupol vyřazené české tramvaje.

S primátorkou Prahy Krnáčovou již úspěšne jednal a jeho nápad, aby pražský Dopravní podnik daroval Mariupolu vyřazené tramvaje za minimálních nákladů se u primátorky Adriany Krnáčové setkal s pochopením. Ve středu 18.11. se se stejnou prosbou obrátí Pavel Svoboda i na primátora Brna Petra Vokřála. Dopis s prosbou o spolupráci dostane i šéf Dopravního podniku Hl.města Brna a náměstkyně Klára Liptáková.

U pražského dopravního podniku se nápad setkal s porozuměním a vstřícným přístupem. Tramvaje bude třeba technicky upravit z hlediska rozchodu kolejí, ale i tak je Praha připravena pomoci.

"Když jsem letos se skupinou europoslanců navštívil válkou zničené oblasti na Ukrajině, byl jsem šokován, jaký neuvěřitelný šrot jezdí v Mariupolu," komentuje svůj nápad Pavel Svoboda. "Bál jsem se do té tramvaje nastoupit a to už jsem zažil i přebíhání pod palbou v bojovém pásmu. Ty tramvaje jsou tak zničené, že jen pokus nastoupit  je skutečně jen pro odvážné."

Ukrajinský Mariupol si zaplatí dopravu vyřazených českých travají ze sponzorských darů. Praha a Brno by tak podle Pavla Svobody přispěly k obnově dobrého vztahu k českým technologiím, které bude válkou zničená Ukrajina brzy potřebovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice