Svoboda (KDU-ČSL): Evropská unie posiluje právní stát a ochranu rozpočtu

05.02.2019 4:34

Boj proti tomu, kdy vrcholný politik ochromí jinak funkční soudní či policejní orgány, aby se protiprávně obohatil na penězích z rozpočtu EU, to je cíl návrhu nařízení, který projednávají unijní orgány.

Svoboda (KDU-ČSL): Evropská unie posiluje právní stát a ochranu rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Ihned se objevil názor (mj. od zástupce ODS), že jde o nástroj k rozdělení východu a západu Unie. To jinými slovy říká, že ovlivňování justičních orgánů a tunelování evropského rozpočtu politiky patří k východoevropskému folklóru a západní Evropa by to měla respektovat.

S takovým názorem zásadně nesouhlasím. Právní stát, který nazýváme i vláda práva, znamená, že výkon moci je podřízen právu, a zahrnuje dílčí principy, jako je rovnost občanů před zákonem, nezávislost justice apod. Princip právního státu mají ve svých ústavách všechny demokratické státy. V české ústavě ho najdeme hned v prvním článku.

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině