Svoboda (KDU-ČSL): Jan Keller zbytečně straší zákazem farmářských trhů

12.04.2014 8:58

Lídr kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu nedávno prohlásil, že kvůli připravované smlouvě o obchodu a investicích mezi USA a EU (TTIP) hrozí zákaz farmářských trhů. V Právu 10.4.2014 (Jak jsem střelil mimo terč) mě vyzval k diskusi na toto téma a já rád výzvu přijímám.

Svoboda (KDU-ČSL): Jan Keller zbytečně straší zákazem farmářských trhů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Bohužel mi ale Prof. Keller nedává šanci na polemiku na základě faktů. V přepisech tiskových prohlášení a brífinků amerického obchodního představitele Kirka na webu amerického úřadu pro mezinárodní trh (jichž se Prof. Keller dovolává) nic o farmářských trzích není. Nic takového není ani v dokumentech jinak ke smlouvě TTIP velice kritických nevládních organizacích. Lze zde ale nalézt vyjádření amerických představitelů, kteří varují před škodlivostí umělé ochrany místních trhů. Tím ale spíše míní územní ochranu trhu v teritoriálně-ekonomickém smyslu, trhu ve smyslu území, kde se potkává nabídka s poptávkou, ne jako ochranu konkrétních prodejních trhů, např. trhů farmářských. Zde, v jazykové interpretaci termínu "localization measures as barriers to trade" tuším původ odlišného (a po mém soudu mylného) výkladu Prof. Kellera.

 Mýlky logické se pak můj oponent dopouští, když mě vyzývá, abych mu prokázal, že to, co v připravované smlouvě není (omezení farmářských trhů), tam vskutku není. Klade tím na mě důkazní břemeno pro své poplašné tvrzení. Oba přitom snad víme, že není možné poukázat na konkrétní text, který dosud ještě není napsaný a jehož projednávání je v režimu utajení.

 K mému přesvědčení, že připravovaná TTIP nebude obsahovat klauzule omezující farmářské trhy, tedy přispívá hlavně fakt, že žádná z minulých obdobných smluv, které EU podepsala, takové klauzule neobsahuje. Je pravda, že již dnes jsou veřejné autority (obce), které dovolí na veřejném prostoru trh s požadavkem jen lokálních produktů, lze to právně napadnout jako neopodstatněné zvýhodňování produktů podle původu. Zde ale nejde o omezení farmářských trhů, jen o jejich zpřístupnění i farmářům odjinud. Nezdá se mi však při návštěvách například pátečních trhů u Anděla, že by toto riziko bylo reálné.

 Vyjednavači EU, kteří pravidelně brífují europoslance o stavu jednání, o takovém riziku také nic nevědí. Ostatně - učinil jsem to, co může udělat každý občan, nejen právník nebo profesor, a oslovil jsem vyjednavače EU i USA přímou otázkou na rizika, která z připravované smlouvy mohou plynout místním a farmářským trhům. O jejich odpovědi budu čtenáře informovat.

 Jedno je ale jisté: zatímco farmářské trhy u nás teprve začínají, jinde patří dlouhá desetiletí již ke kultuře života. Jejich zákaz podle mého názoru např. ve Francii, kde jsem nějakou dobu žil a kde postavení zemědělců je velmi silné, je zcela nepředstavitelný a vedl by – bez nadsázky – k další francouzské revoluci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…