Svoboda (KDU-ČSL): Papež sjednotitel

27.11.2014 11:03

Dne 25.11.2014 papež po 26 letech navštívil Evropský parlament. Historický den pro Evropu. Všude jsme pocítili bezprecedentní bezpečnostní opatření. Parlamentem koloval protestní e-mail, obviňující předsedu Evropského parlamentu (EP), že pozváním papeže porušil čl. 17 Lisabonské smlouvy (SEU), zajišťující sekulární povahu Evropského parlamentu. Lidé se hádali mailem i face to face.

Svoboda (KDU-ČSL): Papež sjednotitel
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Nakonec ale bylo všechno jinak.

Překvapivě dobrou předehru udělal papeži socialista předseda EP Schultz, když otevřeně řekl, že Evropa je dnes dezorientovaná a EP očekává něco v tomto směru od papeže.

Papež mluvil o řadě témat, ale všechna měla společný jmenovatel: důstojnost člověka. Mluvil o lidských právech, která musejí být chápána v kontextu společného dobra, nejen jako individualistická privilegia. Mluvil o právech, k nimž se neuvádějí odpovídající povinnosti, o rodině, o ochraně životního prostředí, o imigraci, o potřebě návratu k duchovním kořenům, bez nichž Evropa bude stárnoucí planý kontinent, o potřebě Evropy sjednocené.

Jeho projev ale najednou nerozděloval, ale nějak léčivě spojoval – levici s pravicí, nacionalisty s federalisty, liberály s konzervatisty. Po 40 minutách mu odpověděl neuvěřitelně dlouhotrvající potlesk vestoje, a to i od komunistů, socialistů, zelených či nácků a la Farage. Projev v EP je zaznamenán zde http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21141, následný projev v Radě Evropy (vedlejší budova) zde http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21142

Navečer jsem měl pak vstup do Českého rozhlasu na téma papežské návštěvy spolu s europoslancem Maštálkou (KSČM): média milují diskutéry z opačných názorových pólů a jistě se všichni těšili, jak to za papežovu návštěvu schytám. Tentokrát se stalo ale něco divného: komunista Maštálka papeže chválil tak horoucně, že kdybych to udělal já, tak mě jako katolíka liberální média sežerou zaživa. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz měl pravdu: Evropa je dezorientovaná. Když i komunisti chválí papeže, tak už je možné úplně všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…