Svoboda (KDU-ČSL): Studentské memento 25. 2. 1948

25.02.2014 21:22

Součástí odporu proti komunistickému puči 25. 2. 1948 byl i studentský pochod na Pražský hrad, pochod, který kvůli tzv. Lidovým milicím do cíle nedorazil, ale pro jeho účastníky měl celoživotní následky. I tato epizoda naší historie by měla promlouvat k naší současnosti.

Svoboda (KDU-ČSL): Studentské memento 25. 2. 1948
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Jako vysokoškolský učitel na Právnické fakultě UK cítím hrdost nad tím, že učím na škole, jejíž studenti stáli v první řadě odporu proti komunistickému puči. Lituji toho, že tento odpor si vyžádal nejen mnoho studentů vyloučených ze studia (ze 40.000 tehdejší vysokoškoláků jich bylo vyloučeno přes 10.000), ale i oběti nejvyšší: např. dva studenti právnické fakulty, Karol Bacílek a Boris Kovaříček, byli za podíl na protikomunistických akcích hned z kraje rudé totality popraveni.

Jako Evropan dnes vidím protipól k tragickému 25.2.1948 nejen sametový 17.11.1989, ale i současný Euromajdan – ukrajinské demokratizační hnutí, které i nám připomíná, že za svobodu je třeba bojovat. Relativně vysoké volební výsledky komunistů u nás a nedávné trestuhodné výlevy komunistické poslankyně Semelové (cca: za komunismu mohl u nás studovat každý, kdo chtěl; Milada Horáková byla popravena po právu, vždyť se přiznala) ukazují, že historie by se snadno mohla opakovat. Řečeno s Kobrou XI, jejich krédem je nenávist a jejich revírem je zdánlivá samozřejmost svobody a demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě