Svoboda (KDU-ČSL): Svoboda není zadarmo

27.03.2014 13:01

Prezident Obama na tiskové konferenci po summitu EU-USA 26. 3. 2014 zopakoval, že USA jsou připraveny zajistit v rámci NATO bezpečnost Evropy. Připomenul ale ostatním členům NATO, že ne všichni plní svoje závazky, pokud jde o financování obrany. I Česko patří mezi černé pasažéry NATO.

Svoboda (KDU-ČSL): Svoboda není zadarmo
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Je známo, že máme jako člen NATO závazek dávat 2% HDP na obranu. Dáváme cca 1%. Náčelník generálního štábu generál Petr Pavel opakuje, že při současném financování se brzy naše armáda stane součástí technického muzea. Když poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal nedávno ve sněmovně navrhl usnesení zvýšit obranné výdaje na 1,3% s výhledem dosáhnout 2% v r. 2017, byl odmítnut. Premiér Sobotka to komentoval slovy, že prioritou jeho vlády je posílení zaměstnanosti a hospodářského růstu. To je ovšem nelogické: prosperita je založena na bezpečnosti, ne naopak: kapitál (investice), jak známo, je plachý.

Sněmovna tedy výslovně odmítla dostát spojeneckým závazkům. Řecku vyčítáme, že je černým pasažérem měnové unie. Sami přitom máme máslo na hlavě: jsme černými pasažéry systému vlastní bezpečnosti a tváříme se, že naše obrana je povinností USA, a to včetně financování. Před ukrajinskou krizí jsme se mohli spolehnout na 65 let míru, která nám integrace Evropy a spolupráce s USA zajistily. Dnes je ale situace jiná, nejde o to armádu nasadit do boje, jde především o to ji mít v bojeschopném stavu. Sněmovna při hlasování o Gabalově návrhu strčila před obrannými problémy hlavu do písku. Tak se chovají ustrašenci, ne dospělí. Svoboda není zadarmo a politické elity jsou tu od toho, aby to voličům vysvětlily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…