Svoboda (KDU-ČSL): Volby v Ukrajinských „Sudetech“ byly neústavní

04.11.2014 15:41

Předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda dnes tlumočil stanovisko Evropského parlamentu k volbám na Ukrajině.

Svoboda (KDU-ČSL): Volby v Ukrajinských „Sudetech“ byly neústavní
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

„Evropský parlament neuzná legitimitu voleb v samozvaných republikách Luhansk a Doněck, protože nebyly splněny základní ústavní předpoklady pro jejich platnost,“ uvedl Svoboda.

Polanecký klub Evropské lidové strany, do nějž patří KDU-ČSL, podporuje podle Svobody jen jedny legitimní volby na Ukrajině – a to ty, které se konaly oficiálně 26. října na území celé Ukrajiny.

Pavel Svoboda k volbám v Luhanské a Doněcké oblasti řekl: „Výsledky voleb na Ukrajině byly důkazem toho, že Ukrajinci volili 26. října pro Evropu a územní celistvost svého státu. Rozhodně nejsem připraven – a ani nikdo z mých kolegů – sehrát v případě separatistických voleb  roli někdejšího lorda Runcimana, který nutil českou vládu, aby plnila hanebné požadavky Sudetských Němců, diktované Hitlerem.“

Doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A. je nejen českým europoslancem za KDU-ČSL a předsedou Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu, ale i docentem evropského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.