Svobodní: ČR se nachází až na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody

01.02.2016 12:24

Heritage Foundation s Petrem Machem odhalila žebříček ekonomické svobody pro rok 2016.

Svobodní: ČR se nachází až na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Heritage Foundation v exkluzivním partnerství s Petrem Machem ze Svobodných dne o půlnoci washingtonského času odhalila svůj žebříček ekonomické svobody (Economic Freedom of the Wolrd) pro rok 2016.

Hlavní zprávou je, že ekonomická svoboda celého světa v průměru nadále již čtvrtým rokem stoupá – v současnosti je nejvýše, za celých 22 let, co Heritage Foundation tento žebříček sestavuje. Evropa a Severní Amerika pokračuje v růstu ekonomické nesvobody a celosvětový průměr tak nahoru táhnou asijské a africké země.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila (žebříček bere v úvahu rok mezi 1. červencem 2014 a 30. červnem 2015, kontrolní hlášení DPH se tak promítne až do žebříčku pro příští rok). Za zlepšení může snížení deficitu státního rozpočtu. Heritage Foundation pochválila nízkou nezaměstnanost, ale strhla české vládě hodně bodů v oblasti pracovní svobody vinou dalších nových regulací pracovního trhu.

Smutným obrázkem české ekonomiky je, že od roku 1995 poklesla svoboda podnikání o takřka neuvěřitelných 33,4 procentních bodů. „Tyto údaje se shodují s údaji Světové banky, které dlouhodobě kritizuje náročnost založení podnikání a splnění daňových předpisů, což českým firmám zabere daleko více práce než firmám ve všech sousedních státech,“ poznamenává ekonom Martin Pánek, člen republikového výboru Svobodných.

Česká republika se nachází na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody. Nemáme si k čemu gratulovat, je to dáno spíše špatnou politikou vlád ostatních států než kvalitní hospodářskou politikou české vlády. Pokud by česká vláda chtěla, mohla by vyrovnat státní rozpočet nebo liberalizovat trh práce. Při jenom trochu větší snaze by se Česká republika probojovala do první desítky ekonomicky nejsvobodnějších zemí.

Jak ukazují statistiky Heritage Foundation a Fraserova institutu, ekonomická svoboda vede k většímu bohatství:

Na prvních třech grafech můžeme pozorovat, že jak roste ekonomická svoboda ve světě, roste i světová ekonomika jako celek. Zároveň s tím dramaticky klesá míra chudoby ve světě. Další graf ukazuje, kolik ročně vydělává 10 % nejchudších v daných ekonomikách. Potvrzuje se, že čím jsou ekonomiky méně svobodné, tím menší příjem mají i jejich obyvatelé. Nejlépe se má chudá část populace v nejsvobodnějších ekonomikách. Levicové strany tak dělají lidem, které údajně hájí, medvědí službu. Všechna opatření namířená proti živnostníkům a firmám, která ukrajují jejich svobodu a přinášejí další starosti s byrokracií, nakonec odnáší nejchudší část populace, která následkem buzerace státu často přichází o práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce