Svobodní: Ceny Zlatý eurohujer II. pětiletky předány

01.05.2014 18:00

Svobodní předali ceny za „zásluhy o EU“.

Svobodní: Ceny Zlatý eurohujer II. pětiletky předány
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Svobodní oslavili konec 2. pětiletky v Evropském svazu v Praze u Pražského hradu. Akci pojali jako protiváhu oficiálních oslav, jako recesi a výsměch evropské byrokracii, eurohujerům a euronesmyslům.

Akci zahájil průvod asi 150 účastníků s vlajkami a transparenty, který vyšel v 11 hodin z Malostranského náměstí přes Nerudovu ulici směrem na Pražský hrad. Kromě vlajek Strany svobodných občanů byly k vidění transparenty s hesly, jako např.:

  • S Evropským svazem na věčné časy a nikdy jinak!
  • Evropská unie svobody upije (a na pivo nepřidá)
  • Plány revanšistů zhatí naši eurovepři boubelatí!

V pravé poledne začal na Hradčanském náměstí politický happening s bohatým programem. Vystoupili kandidáti Svobodných na europoslance v čele s lídrem Petrem Machem (Jiří Payne, Tomáš Pajonk ad.).

Řečníci mj. zhodnotili, jak „úspěšné“ byly dvě pětiletky ČR v EU – namátkou zmiňme přijetí Lisabonské smlouvy, záchranu Řecka spojenou s normalizací společné měny (eura), přidělení evropského občanství, úspěšnou kolektivizaci trhu, další zvýšení platů špičkovým unijním úředníkům, vydání tisíců nových nařízení a evropského zatykače.

Během akce měli lidé možnost nechat si u příslušného stánku přeměřit donesené banány či zkontrolovat žárovky a další předměty. Pokud přihlášený předmět splnil všechny normy, obdržel jeho vlastník Osvědčení o Eurostandardu. V opačném případě byl předmět zabaven a zničen.

Vyvrcholení programu: vyhlášení vítězů soutěže ZLATÝ EUROHUJER II. PĚTILETKY

Množství nominovaných bylo značné – bylo mezi nimi i několik žen, například místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůškova za svůj výrok „Brusel nám nenařizuje, Brusel jsme my!”. V obrovské konkurenci se ale na stupně vítězů neprotlačila, stejně jako neuspěla ani Zuzana Roithová se svou obhajobou regulace tvaru okurek. Takže oceněni nakonec byli jen muži. „Snad za to nebudeme Evropskou komisí genderově popotahováni,“ doufal moderátor akce.

Zlaté 1. místo: Karel Schwarzenberg

Absolutní a nezpochybnitelný vítěz soutěže se svou nezměrnou aktivitou zasadil o přijetí Lisabonské smlouvy, a tudíž o přenos další várky kompetencí z České republiky na centrální orgány Evropské unie.

Předaná cena: Biomasa (pan předseda byl i u Zelených) a jako žezlo úsporná sprchová hlavice.

Stříbrné 2. místo: europoslanec Jan Zahradil

Za svou mimořádnou zásadovost v zastávání českých, svých osobních, ale
i evropských zájmů. Jan Zahradil sám sebe označil za milého a slušného euroskeptika. Svobodní mají za to, že je příliš skromný – že odolal pokušení, kterému ostatní kandidáti nebyli vystaveni – udělat něco neeurohujerského.

Předaná cena: mince 1 EUR v krabičce

Bronzové 3. místo: premiér Bohuslav Sobotka

Závazkem své vlády k podniknutí kroků k přijetí eura projevil mimořádnou odvahu stát si za svým, třeba i proti vůli vlastních voličů.

Předaná cena: Žárovka a okurek

Čestné 4. místo: bývalý eurokomisař Pavel Telička

Ten bývá často obviňován z toho, že pro Českou republiku vyjednal nevýhodné podmínky. Důležitou schopností evropského úředníka je ale nejenom umět najít chybu, ale zejména hledat chyby v ostatních. Proto byl Pavel Telička oceněn.

Předaná cena:  1 kg cukru a pugét žluté řepky

Ocenění eurohujeři pochopitelně na oslavné akci Svobodných osobně přítomní nebyli, a tak za ně ceny přebírali náhradníci (např. za nepřítomného Zlatého eurohujera Karla Schwarzenberga převzal cenu Marek Kasírka, odborník na záchranné mechanismy, kterými jsme většinu uplynulé pětiletky úspěšně zachraňovali státy jižní Evropy).

Během akce se mluvilo např. i o literární soutěži Evropské komise s názvem „Co pro tebe znamená rozšíření EU?“ – ta opravdu existuje a do 11. 5. 2014 mohou do ní mladí autoři (od 15 do 25 let) zasílat své soutěžní příspěvky. Výherci této celounijní soutěže získají dvoudenní výlet do Bruselu a elektronickou čtečku knih.

Svobodní do této soutěže zamýšleli zaslat projev, který na dnešním setkání získal největší aplaus od publika. Bohužel se do správného eurověku (15-25 let) všichni adepti nevešli…

Na závěr vydařené a sluncem zalité akce vyjádřili Svobodní naději, že se opět všichni ve zdraví shledáme na konci třetí pětiletky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

11:17 Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba …