Svobodní: Je obrovskou ostudou, že děti ani po 8 letech nejsou u své matky

16.02.2019 15:59

Komentář na facebookovém profilu k výročí odebrání synů Evě Michalákové Barnevernetem

Svobodní: Je obrovskou ostudou, že děti ani po 8 letech nejsou u své matky
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Už je to téměř 8 let od chvíle, kdy norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých Barnevernet odebral syny Češce Evě Michalákové. Přestože se odebrání ukázalo jako neopodstatněné, úřad do dnes děti nevrátil.

V pátek absolvoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček návštěvu Norska, po které prohlásil, že o dětech paní Michalákové jednali a že se dohodli na zlepšení komunikace ve věci dětí českých krajanů.

Po letech nečinnosti vrcholných představitelů české vlády, kdy se prakticky ani nepokusili získat zpět do České republiky neoprávněně odebrané české občany, v nás toto vyjádření nevyvolává naději, že by se věci pohly správním směrem.

Je to přitom jen pár dní, kdy Norsko vyhostilo polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral Barnevernet. Česká republika totiž není jediná, která se potýká s neoprávněným odebíráním dětí v Norsku. Svou zkušenost mají všechny státy střední Evropy. I proto premiér Babiš příslib, že ve věci iniciuje jednání o společném postupu vůči Norsku se svými protějšky ze zemí Visegrádu. Senátorka Jitka Chalánková v souvislosti s návštěvou ministra Petříčka připomněla, že žádné jednání v této věci ještě neproběhlo.

Paní senátorka je jednou z osob, která se od začátku angažovala ve věci vrácení bratrů Michalákových. Stejně jako náš bývalý europoslanec Petr Mach společně s desítkami našich členů, kteří pomáhali se sběrem podpisů pro petici na navrácení bratrů a účastnili se demonstrací před norskou ambasádou.

Je obrovskou ostudou české diplomacie a vlády, že děti ani po 8 letech nejsou u své matky a většinu svého dosavadního života tak prožili bez ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…