Svobodní: Ministerstvo financí chystá útok na vlastnické právo

31.07.2014 20:23

Ministerstvo financí připravuje rozsáhlý útok na vlastnické právo srovnatelný s vyvlastňováním v padesátých letech. Objevují se informace o dani z životního stylu, chystají se selektivně zaměřené daně na skupinu (třídu) občanů, kteří připadají vládní koalici podezřelí. Připravovaná opatření zjevně směřují k vyvlastnění, avšak jinou právní formou.

Svobodní: Ministerstvo financí chystá útok na vlastnické právo
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Ministerstvo operuje s pojmem „nelegálně nabytý majetek“ a chystá veřejné soudní procesy, které mají mít „preventivní dopad“ na obyvatelstvo (u nás dříve nazývané „monstrprocesy“). V ministerských materiálech se počítá s tím, že bude docházet ke zneužití, jenom by prý nemělo být moc velké. Občan se stane podezřelým na návrh policie, celní správy nebo finanční správy. Vlastník bude muset veřejně vyvracet podezření, nebude se zkoumat, zda byl příjem legální, před televizní kamerou se bude posuzovat, zda podezřelý unesl důkazní břemeno. Otevřeně se mluví o konfiskacích. Oficiální sdělení náměstkyně Simony Hornochové ze dne 28. 7. za ministerstvo financí obavy jen potvrzuje.

Svobodní odmítají porušování principu presumpce neviny, úmyslné zneužívání právního řádu proti konkrétní skupině občanů a zavádění retroaktivních sankcí. Zabavovat nelegálně nabytý majetek je možné a běžné už dnes, ale pouze na základě před soudem prokázané trestné činnosti. Svobodní trvají na tom, aby i nadále nebylo možné nikoho trestat bez prokázání viny.

Bude-li vláda postupovat tímto způsobem dále, vyvolá novou vlnu emigrace. Je zřetelné, že každým rokem roste počet firem, které nedůvěřují českému podnikatelskému prostředí a odcházejí do zahraničí. Nyní se schyluje k odchodu fyzických osob.

Svobodní připomínají, že podle článku 23 mají občané právo postavit se na odpor proti každému, kdo odstraňuje demokratický řád lidských práv a svobod. Ochrana vlastnictví a presumpce neviny patří mezi lidskými právy
k nejpřednějším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…