Svobodní: Netransparentní a nadbytečná „Lítačka“

26.01.2016 10:14

V pondělí 25. ledna představil Magistrát základní informace o nové kartě „Lítačka“, která má od poloviny roku postupně nahradit problémovou kartu OpenCard.

Svobodní: Netransparentní a nadbytečná „Lítačka“
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Některé Pražany rozladil již samotný název, který se v Praze běžně neužívá, pražským Svobodným však vadí především nepraktičnost zavedení nové karty a netransparentnost celého procesu.

Lítačka má mít pouze jedinou funkci, a to jako jízdenka na městskou hromadnou dopravu. Nemá tedy nahrazovat komplexní kartu užitečnou i do městských knihoven a pro veřejné parkování, jak slibovala OpenCard. „Karta se mi zdá zbytečná a nahradit ji mohly zažité papírové kupony, které jsou dnes opět k sehnání. Kromě toho se mohla připravit jednoduchá aplikace pro chytré telefony, skrze kterou by se daly koupit dlouhodobé i krátkodobé jízdenky,“ komentuje funkčnost karty místopředsedkyně v Praze Tereza Sladkovská.

Příprava nové karty a celého softwaru probíhala v utajení a bez veřejné zakázky. Povinnost vyhlášení veřejných zakázek u projektu dražšího jak 2 miliony korun sice Magistrát chytře obešel, příprava podobné záležitosti by se však neměla dít za zády zastupitelstva a bez řádného projednání. „Celý postup se tváří silně netransparentně a na první poslech nedůvěryhodně. Od paní primátorky to není profesionální jednání,“ prohlásil předseda pražských Svobodných Pavel Štross.

Situace s OpenCard jistě vyžadovala rychlé a dlouhodobé řešení, které by nenechávalo občany Prahy v nejistotě, jestli bude jejich červená karta fungovat. Nová karta pod správou Magistrátu však není krokem dopředu, a situace se dala řešit mnohem jednodušeji, levněji i transparentněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…