Svobodní: Poradní referendum je nesmysl. Ať lidé rozhodnou doopravdy

02.06.2015 13:00

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš v neděli 31. května na svém twitterovém účtu uvedl, že by si přál konzultativní referendum o euru společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Svobodní: Poradní referendum je nesmysl. Ať lidé rozhodnou doopravdy
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš v neděli 31. května na svém twitterovém účtu uvedl, že by si přál konzultativní referendum o euru společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017 (*1). Nepodporujeme myšlenku konzultativního referenda, které by pro svoji nezávaznost bylo jen průzkumem veřejného mínění.

Pokud by se mělo konat podobné referendum, mělo by proto být závazné a uložit vládě vyjednat do blízkého stanoveného termínu trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Připomínáme, že o zrušení dočasné výjimky (a tedy o zavedení eura) bohužel nebude rozhodovat Česká republika, ale kvalifikovanou většinou současné státy eurozóny podle článku 140 Smlouvy o fungování Evropské unie (*2).

V případě neúspěchu při vyjednání výjimky by ČR měla vystoupit z Evropské unie podle článku 50 Smlouvy o Evropské unii (*3). Takové referendum Svobodní velmi rádi podpoří.

(*1) https://twitter.com/AndrejBabis/status/604988868522307584).
(*2) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=CS
(*3) http://europa.eu/eu-law/decision-making/treaties/pdf/consolidated_versions_of_the_treaty_on_european_union_2012/consolidated_versions_of_the_treaty_on_european_union_2012_cs.pdf

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…