Svobodní: „Proč si toho nikdo nevšiml?“ zeptala se královna. Ekonom Kohout ve Zlíně odpověděl

09.02.2015 4:30

Z historie známe různé citáty králů a královen, ať už jde o pravdivé nebo smyšlené.

Svobodní: „Proč si toho nikdo nevšiml?“ zeptala se královna. Ekonom Kohout ve Zlíně odpověděl
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

Nejznámější je asi výrok popravené královny Francie: „Když nemají chléb, ať jedí koláče!“ /samozřejmě smyšlený jakobínskou propagandou tehdejší doby/ Historie se neustále opakuje a o tom včera přesvědčil ekonom Pavel Kohout na debatě ve zlínském clubu LOFT nejednoho posluchače. Kohout přivítal do Zlína na pozvání místopředsedy Svobodných Tomáše Pajonka a představil zde svou novou knihu „Ďáblův slovník ekonomie a financí“.

První část byla věnována představení jeho právě vydané knihy a autogramiádě, kde měli zájemci mimo jiné možnost osobně si s autorem popovídat. Motto knihy je: „Naučte člověka rybařit a bude mít co jíst do konce života. Dejte člověku rybu, kterou ulovil někdo jiný, a bude vás volit.” Zájem o publikaci byl obrovský.

Ve stejném duchu jako je psána kniha se nesla i celá beseda. Pavel Kohout dokázal, že o ekonomii umí mluvit vtipně a bez zbytečných kudrlinek. Diváci se bavili a někdy byli doslova v transu z informací, které na ně Kohout sypal. Dozvěděli se věci, které se dají využít v reálném životě, např. jak efektivně spořit na důchod, ale také to, že manželství je smlouva mezi třemi subjekty.

Ve druhé části proběhla živá diskuze, kterou moderoval místopředseda Svobodných Tomáš Pajonk, a kde Kohout na příkladech z historie předvedl co je to ten tzv. Ďábel v detailu. Takto objasnil divákům některé ekonomické události minulých let. Příkladem je situace, kdy se britská královna Alžběta II. ptala ekonomů během své návštěvy na London School of Economics v listopadu 2008: „Proč si toho nikdo nevšiml?“ Když má Británie na 15 tisíc významných ekonomů. Myslela samozřejmě přicházející krizi. Odpovědí jí bylo: „Protože v každé fázi krize se někdo spoléhal na někoho jiného a každý myslel, že ostatní jednají správně.“ (Profesor Luis Garicano, ředitel výzkumu na LSE)

Ačkoli profesoři z LSE sepsali královnině návštěvě mnohem rozsáhlejší odpověď, okamžitá reakce profesora Garicana byla možná tou nejlepší. Velmi dobře totiž ilustruje nebezpečí skupinové myšlení (groupthinku) a stádního chování, což byl hlavní důvod vzniku krize.

Posluchači tak byli nadšeni. O dotazy nebyla nouze. Kdyby panu Kohoutovi nejel vlak, pravděpodobně by odpovídal ještě dlouho.

Věříme, že se Vám beseda líbila a už nyní pro Vás připravujeme další akce. Budeme se na Vás těšit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.