Svobodní: Průvod k uctění 17. listopadu

18.11.2014 15:09

Svobodní uspořádali průvod Prahou k uctění výročí 17. listopadu - dne známého jako Mezinárodní den studentstva, který se v České republice vztahuje k dvěma historickým milníkům: uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a začátek událostí, jež vedly ke konci komunistického režimu v roce 1989.

Svobodní: Průvod k uctění 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Průvod začal ve 14 hod. v Jenštejnské ulici, kde účastníci položili věnec u Hlávkovy koleje. Pak prošli touto trasou: Václavská, Resslova, Karlovo náměstí, Spálená, Národní (tam byl položen další věnec), ul. 28.října, Václavské náměstí, Na příkopě, náměstí Republiky.

"Je mi 39 let a z toho 25 let žiju v demokracii," zavzpomínal předseda Svobodných Petr Mach na to, jak ve svých 14 letech prožíval demonstrace. Mimo jiné řekl:

Vnímal jsem, že nám ve škole v občanské nauce říkali věci, kterým nevěřily ani ty učitelky. Všichni věděli, že je to jen hnusná propaganda, která už v 80. letech nefungovala, bylo to celé vyčpělé. Vnímal jsem, že byly některé knihy zakázené, viděl jsem, že je to u nás nějaké divné. Také jsem tehdy ve svých 14 letech patřil mezi ty, kdo zvonili klíči a skákali a volali Havel na Hrad! Nevěděl jsem, kdo je Havel, a i když jsem později měl výhrady k jeho politice, vnímal jsem ho jako člověka, který bojoval proti toalitnímu režimu a byl zavřený za své názory. Za to si ho do dneška ctím. Je třeba si vážit lidí, kteří bojují proti zlu.

Dnes cítíme, že zase něco není v pořádku. Tehdy lidé volali Jakeše do koše a chtěli setřást komunistickou nomenklaturu. Dnes ale zase vidíme, že nám někdo vnucuje na naše pole solární panely, větrníky, že nám někdo vnucuje biopaliva, i když tím životnímu prostředí spíše škodí. Dnes máme opět ve vládě bývalé stebáky, ale tentokrát si je lidé zvolili – ale oni si je zvolili tak nějak divně, na základě hesel Prostě to zařídíme.

Pokud ale někdo lidem slibuje, že to za ně prostě zařídí, tak je to možná pro mnohé pohodlné, ale musíme vždy myslet na to, že kdybychom se vzdávali odpovědnosti, tak se tím současně připravujeme o svobodu. A to bychom neměli nikdy dopustit!

Proto vás vyzývám: Buďte svobodní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.