Svobodní: Ženy u nás nepotřebují kvóty, aby se prosadily!

11.07.2016 13:22

Dnes bude vláda znovu projednávat dokument s úkoly do roku 2018, který má ženám zajistit čtyřicet procent míst na kandidátkách politických stran. Počítá se do budoucna i s kampaněmi, které mají zviditelnit ženské osobnosti z kultury a sportu. Vše na návrh týmu Jiřího Dienstbiera.

Svobodní: Ženy u nás nepotřebují kvóty, aby se prosadily!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Uvědomujeme si, že pro některé ženy může být místy potíž se prosadit, navíc, pokud mají rodinu a pracují. Kvóty však rozhodně nejsou řešením.

K čemu toto opatření povede? Ve větších stranách se budou obsazovat kandidátky jakoukoliv volnou ženou, a to navzdory tomu, že dosazená žena vůbec nemusí být v danou chvíli kvalitní kandidátkou. Malé strany si na kandidátku budou nuceny napsat manželky a příbuzné. Nikdo se pak nezaobírá faktem, jestli tolik žen v politických stranách chce opravdu profesionální politiku dělat.

Ve Svobodných máme mnoho žen, které mají svou pozici ať ve vedení strany, nebo ve volené funkci zastupitelek. Nepotřebujeme berličky k tomu, abychom se prosadily, a ani další zbytečné kvóty, které v politice k lepším zítřkům stejně nepovedou. Umíme se prosadit samy, jsme schopné osobnosti a podobné „ochrany“ nás uráží. 

Terézia Išková
zastupitelka Hodonína, členka Republikového výboru Svobodných a podnikatelka:

„Kvóty pro ženy jsou urážkou práce a snahy všech schopných a úspěšných žen. Vždy už na nás bude nahlíženo tak, že jsme protežované. Tohle si opravdu nepřejeme.“

Zuzana Haberlová 

Zastupitelka za Svobodné na Praze 9 na mateřské dovolené:

„Kvóty ženám nijak nepomůžou – naopak jejich postavení v politice zhorší.“

Markéta Chvalovská

Obecní zastupitelka ve Středočeském kraji a vedoucí vývojové laboratoře a výroby:

"Ta, která něco umí a je šikovná, nepotřebuje kvóty." 

Lenka Brčková

Předsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji a finanční ředitelka na biofarmě: 

„Násilné protlačování žen do politiky pomocí kvót dehonestuje nejen všechny schopné ženy, ale i demokracii a politiku samotnou.“

Tereza Sladkovská

Místopředsedkyně pražských Svobodných, studentka medicíny a editorka v Ludwig von Mises Institutu CZ&SK:

„Kvóty nejsou řešením pro společnost, která nechce diskriminovat. U nás ve Svobodných se jako ženy zvládneme prosadit samy."

Jordanka Jirásková

Místopředsedkyně středočeských Svobodných, publicistka, aktivistka/bojovnice proti norskému Barnevernetu a matka dvou holčiček:

„Odmítám kvóty na cokoliv. Schopný člověk je nepotřebuje, ať je to žena nebo muž." 

Kateřina Ramešová

Místopředsedkyně pražských Svobodných a  lyžařská instruktorka:

„Je to manipulativní, nedemokratické a směšné. Jako ženu mě tento přístup uráží."

Kateřina Rýglová

Místopředsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji, pracující v prodeji v nadnárodní pivní společnosti, studentka ekonomie a vášnivá milovnice piva: 

„Kvóty na ženy, ať už v politice nebo ve vedoucích pozicích v soukromém sektoru, jsou pro mě urážející. Snažím uspět tvrdou pílí a prací. Nechci být někam zvolena nebo dosazena jenom proto, že jsem žena. Jedná se o pozitivní diskriminaci, která nikomu ani ničemu nepomůže."

Jana Fraitová

Členka Republikového výboru Svobodných a kandidátka do krajských voleb:

„Návrh J. Diensbiera silně připomíná kvóty a regulace přicházející z Bruselu. Nařízení, která jsou jen, aby byla, jsou formální a jsou tvořena uměle shora jako za dob komunistů. V každém případě musí být kandidatura podložena aktivním zájmem každé ženy a její spontaneitou pro politická řešení. A to jsme my, Svobodné."

Irena Steinhauserová

Členka Republikového výboru Svobodných a lídr kandidátky do krajských voleb v Jihočeském kraji:

„Jsem toho názoru, že genderové kvóty v konečném důsledku poškozují ženy. Ženy nejsou menšina, podpora žen kvótami uráží schopnosti žen. 

Nevěřím v mužskou a ženskou politiku. Nevěřím, že pokud by bylo v politice víc žen, byla by jiná, lepší, čistší. Muži nehlasují proti ženám. Muži nechtějí poškodit svoje dcery, maminky, manželky. Naopak feministky často nespravedlivě posuzují muže." 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.