Svobodní a Soukromníci: Šance na změnu má už deset krajů

28.06.2016 17:07

Nově byly podepsány koaliční dohody v Olomouci a Ostravě.

Svobodní a Soukromníci: Šance na změnu má už deset krajů
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Volit ty, kdo zastaví nesmyslné přerozdělování peněz a nechá místo úředníků rozhodovat starosty měst a obcí. Takovou možnost mají nově obyvatelé také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. I tam se totiž dohodly na spolupráci Strana svobodných občanů a Strana soukromníků České republiky. Počet regionů, kde do toho jdou Svobodní a Soukromníci společně, tak vzrostl na deset.

„Říjnové krajské volby se týkají 13 regionů, z toho v deseti z nich jsme spojili síly se Soukromníky. Lidé tak mají možnost dát svůj hlas těm, kdo přispějí k tomu, aby tu kraje byly pro své občany. Výsledky průzkumů ukazují, že náš program lidi opravdu zaujal,“ říká europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. Ve zbývajících třech krajích společné kandidátky uzavřeny nebudou, zástupci obou stran zde zvolili jiný postup.

Koalice Svobodní a Soukromníci (SaS) tak jde do krajských voleb v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Přestože na podrobné programy si připravují jednotlivé koalice, napříč regiony rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky je například systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury, neefektivní hospodaření a narůstající byrokracie.

„Dobrý program je jedna věc. Tou další, neméně důležitou, pak jsou lidé, kteří ho budou schopni prosazovat. Na našich společných kandidátkách jsou tak lidé, kteří dobře znají problémy i potenciál místa, kde žijí – ať už jde o starosty, zastupitele, podnikatele, folkloristy či v neposlední řadě sportovce,“ vysvětluje předseda Soukromníků Petr Bajer. Na kandidátkách v krajích se budou rovnoměrně střídat zástupci obou stran, volba lídra je v kompetenci krajských koalic.

Tam, kde koalice Svobodní a Soukromníci vznikly už dříve, se prakticky ihned staly pro voliče věrohodnou alternativou. Vyplývá to z průběžných výzkumů společnosti SANEP. V tom zatím posledním by například koalici SaS ve Zlínském kraji volilo 11,7 procenta lidí, na 6,2 procenta pak vystoupaly preference v Pardubickém kraji. Královéhradecký a Středočeský mají shodně 5,9 procenta, jih Moravy pak 5,2 procenta.

V Karlovarském kraji má zatím koalice 4,9 procenta a v Ústeckém 3,9 procenta. Z výzkumů je navíc patrné, že preference postupně rostou ve všech regionech, kde už fungují koalice. Pevné místo na pomyslných volebních mapách dávají koalicím SaS také údaje zveřejněné společností Phoenix Research on-line. Podle ní jsou Svobodní a Soukromníci dokonce černým koněm voleb v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.