Svobodní jdou do voleb ve všech krajích ČR

14.12.2015 16:50

Svobodní dnes představili lídry do krajských voleb, které proběhnou na podzim 2016 a tři kandidáty do Senátu. Vzešli z otevřených primárek, v nichž mohou hlasovat všichni členové a příznivci strany (na internetu).

Svobodní jdou do voleb ve všech krajích ČR
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Předseda strany Petr Mach úvodem upozornil, že Svobodní kandidují ve všech krajích a nastínil i hlavní zásady, jimiž se zastupitelé budou řídit: „Kraje mají hospodařit zásadně s vyrovnaným rozpočtem. Dluhy mohou tvořit jen v mimořádných situacích, jako jsou třeba přírodní katastrofy, a to jen za souhlasu kvalifikované většiny.“ Dle zásad Svobodných také kraje nemají podnikat. „Kraje svými aktivitami nesmí deformovat tržní prostředí. Neměly by provozovat nebo financovat ani nemocnice, autobusy apod. Tzv. dopravní obslužnost by měla být ponechána volné soutěži dopravců, kteří si navzájem konkurují.“

Svobodní dále prosazují lidové veto, které umožni lidem, aby zrušili takové rozhodnutí krajského zastupitelstva, které si občané nepřejí. „Zastupitelstvo, které jedná proti vůli svých voličů, musí odstoupit,“ prohlásil P. Mach.

Jednotliví lídři pak řekli, proč kandidují:

Luboš Zálom, Středočeský kraj

Chci se zasadit o zastavení růstu krajských rozpočtů a prosazovat konkrétní kroky vedoucí k vyrovnání rozpočtu. Kromě toho si nepřeji, aby kraj soustavně narušoval podnikatelské prostředí bezpočtem dotačních programů. Peníze kraje mají být vynakládány především na takové statky nebo služby, které za současného stavu nelze zajistit tržní cestou.

Petr Pořízek, Jihomoravský kraj

Chci být krajským rozpočtovým jestřábem. Budu kontrolovat sestavování rozpočtu, chci hledat a upozorňovat na černé díry, kterými tečou peníze ven. Stát, kraje ani obce nesmí riskantně podnikat ani se bezdůvodně zadlužovat. Budu nabízet možnosti jak ušetřit a vybrané daně férově vrátit občanům kraje.

Irena Steinhauserová, Jihočeský kraj

V krajské politice chci zúročit svoje zkušenosti s domácím vzdělávání, které provozuji už od r. 1998. Mám šest dětí.

Richard Hartman, Ústecký kraj

V našem kraji vládne přerozdělovací koalice, která vybudovala obrovskou dluhovou zátěž. sme nespokojeni s tím, jak náš kraj hospodaří – dluhy, plýtvání a dotace, které způsobují zase další dluhy. Usilujeme o hospodaření bez dluhů, aby zbylo více prostředků na opravy silnic, školy nebo sociální služby, které dnes provozuje kraj. Dalším tématem je pro mě bezpečnost – jako občané se dnes necítíme bezpečně ve své vlastní zemi. A máme právo se bránit proti násilí, třeba se zbraní v ruce, když je to potřeba.

Josef Káles, Pardubický kraj

V krajském zastupitelstvu chci ohlídat, aby veřejné peníze nešly do nesmyslných a zbytečných projektů. Budeme se především snažit o vyrovnaný rozpočet. S tím souvisí i větší transparentnost, občané mají mít možnost kontrolovat hospodaření kraje (lepší zpřístupnění jednání zastupitelstva, v případě veřejných zakázek by nemělo být možné odvolávat se na obchodní tajemství atd.).

Tomáš Grygar, Olomoucký kraj (č. 2 na kandidátce)

Z kraje se dá velmi pozitivně ovlivňovat úroveň života občanů. Náš kraj patří k nejzadluženějším v zemi. Svobodní rozhodně nepodpoří deficitní rozpočet kraje.

Jan Šebelík, Královéhradecký kraj

Chci méně regulací, dotací a vyrovnaný rozpočet.

Radek Uchytil, Liberecký kraj

Zaměřím se na hospodaření kraje, především, kam jdou dotace. Dost často se totiž dotují soukromé společnosti, což pokřivuje trh a ničí konkurenční prostředí.

Josef Fendrych, Vysočina

Chci, aby z daní šlo co nejvíc peněz lidem. Co by jim určitě pomohlo je, kdyby za ně např. kraj platil popelnice.

Martin Pánek, Karlovarský kraj

Chci prosazovat politiku Svobodných, zejména, co se týká hospodaření, tj. nezadlužování kraje atd.

Lídři za Zlínský kraj (Tomáš Pajonk) a Moravskoslezský (Radomír Klein) bohužel z pracovních důvodů nemohli být na TK přítomni. Lídr Plzeňského kraje bude oznámen v lednu 2016.

Poté se také představili tři kandidáti do Senátu za tyto volební obvody

David Forbelský, Liberec

Člověk nemůže být svobodný, když je zadlužený. Proto budu prosazovat mj. zákon o vyrovnaném státním rozpočtu.

Petr Zavadil, obvod Mělník

Chci prosadit zákon o setrvání či vystoupení ČR z EU. Dále chci zastavit oklešťování svobod, které se u nás stále více zhoršuje. Chci také přispět k tomu, aby se zachovala současná pravidla pro imigraci, která jsou v ČR nastavena velice dobře.

Milan Vodička, Kutná Hora

Kandiduji už podruhé, a to přestože jsem poprvé před 5 lety neuspěl. Tehdy jsme byli mladá strana, od té doby jsme udělali krok dopředu. V Kutné Hoře máme dva radní, a i díky tomu jsme o dost víc vidět. Moje celoživotní krédo je nedělat dluhy a používat zdravý rozum.

Na dotaz novinářů ohledně spolupráce se Soukromníky Petr Mach informoval, že došlo k uzavření dohody o koaliční spolupráci. „Ta dohoda nezavazuje povinně ke spolupráci, ale tam, kde o to bude v krajích zájem, se jí mohou držet,“ vysvětlil Mach, který zároveň upozornil, že k tomu také bude uspořádána společná tisková konference.

Soukromníci už mj. deklarovali, že podpoří kandidáty Svobodných do Senátu v místech, kde sami nekandidují, a to konkrétně v Liberci a v Kutné Hoře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice