Svobodní k zákonu o referendu: Poslanec Okamura mate veřejnost

02.02.2014 12:10

Stanovisko Svobodných k návrhu zákona o referendu.

Svobodní k zákonu o referendu: Poslanec Okamura mate veřejnost
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Svobodní nesouhlasí s návrhem referenda z dílny Tomia Okamury. Svobodní naproti tomu navrhují tzv. lidové veto, ve kterém by měli občané právo vetovat zákon přijatý parlamentem.

Poslanec Okamura na tiskové konferenci představil návrh zákona o referendu, podle kterého by návrh do referenda navrhovali buď poslanci, nebo občané na základě petice. Okamura přitom tvrdil, že se inspiroval švýcarským a lichtenštejnským vzorem.

Svobodní konstatují, že typ referenda, jaký předložil Okamura, ve Švýcarsku neexistuje a Okamura záměrně mate veřejnost.

Zákonodárci ve Švýcarsku nikdy nesmí vyhlašovat žádné lidové hlasování. Jejich povinností je rozhodnout a lidové hlasování se naopak koná o tom, zda občané souhlasí s rozhodnutím parlamentu. Dokonce v případě lidové iniciativy, která nepatří k nejúspěšnějším prvkům přímé demokracie, je parlament povinen ve stanovené lhůtě napsat a schválit konkurenční návrh a v lidovém hlasování se pak rozhoduje o obou návrzích (tzv. ‚doppltes JA‘). Svobodní považují vystoupení poslance Okamury za nemorální, protože úmyslně a nekompetentně desinformuje českou veřejnost.

Podle Svobodných mají zákony psát poslanci a vláda, kteří jsou od toho lidmi placení. Lid má mít ale právo vykonávat účinnou kontrolní moc nad parlamentem, proto Svobodní navrhují jiný typ referenda, než Okamura. Svobodní prosazují tzv. lidové veto. Lidové veto je referendum, kterým nelze nový zákon prosazovat, kterým je ale možné zrušit zákon přijatý parlamentem. Referendum v podobě lidového veta by nesnímalo z politiků odpovědnost, naopak by do jejich rozhodování odpovědnost vneslo.

Za Republikové předsednictvo Svobodných: Jiří Payne, Petr Mach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …