Svobodní navrhují snížit mýto, aby ubylo kamionů na silnicích nižších tříd

24.03.2017 16:12

Svobodní odmítají návrh vlády zavést mýto na dalších kilometrech českých silnic. Naopak by bylo potřeba mýtné snížit, aby dopravci měli motivaci jezdit po dálnicích a vybraných silnicích I. třídy.

Svobodní navrhují snížit mýto, aby ubylo kamionů na silnicích nižších tříd
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Vláda chce zavést mýto na dalších 900 km silnic, jedná se o 18 úseků silnic 1. třídy. Ministerstvu dopravy jde hlavně o nové příjmy do státní kasy. Svobodní se domnívají, že tento krok povede ke zhoršení dopravní situace v obcích kolem těchto úseků. Již nyní někteří dopravci objíždějí zpoplatněné silnice přes obce, jejichž obyvatelé poté musí snášet nepříjemný hluk a hlavně menší bezpečnost. A takových míst nyní přibude.

Svobodní proto přichází s jiným návrhem. Nezpoplatňujme nové úseky silnic 1. třídy, naopak snižme stávající mýtné. Snížení mýtného povede ke zlepšení stavu na silnicích I. a II. třídy, kamiony zbytečně nebudou objíždět zpoplatněné úseky, protože se jim to nevyplatí.

Kraje se rovněž proti vládnímu návrhu bouří.

Souhlasím se stanovisky jednotlivých zástupců krajů. Kamiony si budou zkracovat cestu přes nově zrekonstruované silnice II. třídy. Mýtný systém je drahý, náklady jsou obrovské, koncept mýtných bran je v porovnání s moderními technologiemi zastaralý. Jakékoliv zdražování mýtného dopadne i na cenu jízdenek v autobusové dopravě. Celý návrh je asociální, nesystémový a ve výsledku na něj doplatí lidé v regionech. Správnou cestou je snižování cen mýtného, aby dopravci měli motivaci jezdit po dálnicích a vybraných silnicích I. třídy. Kategoricky odmítám rozšiřování zpoplatněné sítě,“ říká odborný mluvčí pro dopravu Josef Novotný ze Svobodných.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…