Svobodní se tento týden věnují emisním zónám

26.11.2015 10:12

Pražští Svobodní pořádají tento týden "Akci emise", kdy během týdne (a dnes k i na některých místech v Praze osobně) informují o plánovaných emisních zónách a vyjadřují s nimi svůj nesouhlas.

Svobodní se tento týden věnují emisním zónám
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Od roku 2017 centrem Prahy se starším vozem neprojedete, může za to navrhovaná emisní zóna v Praze.

Emisní zóny v Praze

Co je to nízkoemisní zóna ?

Nízkoemisní zóna (dále označována jako NEZ) je taková oblast, kde obec může stanovit zákaz vjezdu vozidel dle emisních kategorií. Obec může udělovat výjimky, které zákon definuje velice vágně.

Plocha zóny bude zabírat zhruba deset až 12 procent území Prahy a pokrývat území uvnitř městského okruhu. Sahat tak bude zhruba od Holešovic na severu po Braník na jihu a od Malé Strany a Smíchova na západě do Strašnic.

Emisní kategorie

Kategorie vozidla je definována dle typu použitého motoru ve vozidle a roku výroby vozidla. Ve zjednodušené formě jsou platné následující emisní kategorie.

  • emisní kategorie 1 – vyrobená od roku 1993
  • emisní kategorie 2 – vyrobená od roku 1997
  • emisní kategorie 3 – vyrobená od roku 2001
  • emisní kategorie 4 – vyrobená od roku 2006

Poznatky od našich zahraničních sousedů

Německá organizace ADAC prováděla šetření pomocí meteorologických stanic uvnitř německých měst (některá zavedla NEZ a jiná ne). Výsledkem tohoto šetření byl rozdíl v koncentraci drobných prachových částic méně než 2 procenta, což k rozptylu měřených hodnot nedosahuje ani hodnoty statistické chyby.

Emisní zóny a Strana svobodných občanů

Svobodní nesouhlasí se vznikem NEZ v Praze, které navrhuje Rada hl. města Prahy. Jedné se o nesmyslné omezení individuální automobilové dopravy. Jsme přesvědčeni, že dojde ke zhoršení životních podmínek na hranicích NEZ a zároveň vzroste korupce a klientelismus při udělování výjimek pro vjezd do nízkoemisní zóny.

Dále se domníváme, že ke snížení emisí v Praze vede pouze cesta skrze plynulejší automobilovou dopravu. Navrhujeme pro to odstranění tzv. Zpomalovacích červených vln ze semaforů a odstranění semaforů z míst, kde jejich umístění postrádá smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…