Svobodní vítají snižování daní z nemovitostí ve třech městech

29.11.2017 6:38

Města si výpadky v rozpočtu často kompenzují na úkor vlastních obyvatel a zvyšují jim místní daně. Svobodní takový postup odmítají a vítají, že některé radnice se rozhodly daně naopak snížit.

Svobodní vítají snižování daní z nemovitostí ve třech městech
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Tři města, Mladá Boleslav, Jeseník a Frýdek-Místek, snížila pro rok 2018 koeficienty násobící základní sazby daně z nemovitých věcí. V případě Frýdku-Místku to například znamená, že občanům zůstane v kapsách o 28 miliónů korun více. A to je v souladu se základním principem politiky Svobodných. (zdroj)

Všimněte si komentáře starostky Jeseníku, paní Zdeňky Blišťanové: „Tehdy město zvedlo daň z nemovitosti vysoko nad průměr srovnatelných měst, protože potřebovalo peníze na vybudování wellness centra, které se nakonec stejně nestavělo. Bohužel v dalších letech nebylo jak daň snížit, aniž by to negativně nezasáhlo do rozpočtu. Teď ta možnost byla, tak jsme jí využili.“ (zdroj)

Přestože tedy nedošlo k plánované investici, kvůli které byla zvýšena daňová zátěž občanů, nebyl koeficient snížen okamžitě. Veřejné rozpočty rády bobtnají na úkor občanů a jejich krocení dá prostě práci. Svobodní jsou připravení na obecních a městských úřadech tuto práci udělat.

Zásady obecní politiky Svobodných

  1. Obce hospodaří zpravidla s vyrovnaným rozpočtem a dluhy tvoří jen v mimořádných situacích za souhlasu kvalifikované většiny zastupitelů. Svobodní toto pravidlo hospodaření obcí prosazují jako analogii návrhu ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu na úrovni státu.
  2. Obce vynakládají prostředky na prvním místě na veřejné statky, tj. na obecní silnice, chodníky a zajištění pořádku a čistoty v obcích.
  3. Obce zásadně nepodnikají. Obce svými aktivitami nesmí deformovat tržní prostředí.
  4. Obce ukládají přebytky běžného hospodaření zásadně konzervativně, tj. do aktiv s minimálním rizikem.
  5. V případě obecních zakázek se obce nesmějí odvolávat na obchodní tajemství a uzavřené smlouvy jsou veřejné.
  6. Svobodní podporují změny daňových zákonů tak, aby maximum peněz zůstalo v kapsách lidí, aby se omezilo přerozdělování jak na úrovni státu, tak na úrovni obcí. Přerozdělování výnosu daní občanů České republiky na úrovni Evropské unie je třeba odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.