Svobodová (OMMO): Budoucnost v tomto světě je především nejistá, a to i pro prezidenta

17.03.2018 9:18

Nemyslím si, že budoucnost lze "vítězoslavně" shrnout do pěti let, jak to optimisticky tento týden vylíčil svým příznivcům na Hradě Miloš Zeman, znovuzvolený prezident ČR.

Svobodová (OMMO): Budoucnost v tomto světě je především nejistá, a to i pro prezidenta
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

Do konce si nemyslím, že budoucnost je kohokoliv, protože nejen v tento čas, ale právě s ohledem na čas budoucí tohoto světa jde o slova hodně nabubřelá. Ano, nepatřím prosím k Zemanovým příznivcům. Ani mu nezávidím, ale chápu, že v nemoci se člověk u moci často snaží obstát stůj, co stůj. Snad i navzdory sobě samému. Zahání totiž běsi nejen své, ale musí dbát i na ty svého žádostivého okolí. Kdyby takový člověk byl totiž  tzv. odpovědný jen sobě samému, šlo by nad tím mávnout rukou. Tuším, že u K. Kryla jsou slova písně o tom, že přežili jsme Habsburka, a možné je dodat, že v případě Zemana se to řadě z nás určitě podaří taky. Jenže... Stačí to k ozdravení, resp. uzdravení společnosti, kde se hazarduje se základy ústavnosti, kde premiér vlády je osobou trestně stíhanou a od počátku svého politického angažmá ve střetu zájmů, přitom odvolávající jiné osoby ve služebním pracovním poměru na úrovni výkonu ve státní sféře, vysmívající se těm, kdo nesouhlasí a poukazující na zákony apod.? A snad jen aby obrázek byl ještě o něco kompletnější. Někdo z hlav moderovaných řekne třeba: že lidé už ochutnali cosi jiného a tak se k tradičním stranám sotva vrátí. Tak jo. Ale ptá se také někdo z vymoderovaných, co je výsledkem takto rizikových stravovacích návyků? Resp. proč bychom měli blaženě jankovatět z toho, jak se jedna z kdysi možná skutečně širokých levicových platforem vznikající historicky napříč světovým řádem - pravda také po všelikém mocenském a autokratickém dochucování, posléze spíše otravování - nakonec promění v přímého poskoka oligarchovi s kapitálem, který má za sebou stejnou armádou zdevastované pracovní síly, jíž mají tihle "ochutnávkoví levicoví pohrobci" plná ústa o "levicových zaklínadlech"? Ale možná mají tihle zmoderovaní (často jde o mladší a svéráznější vyslance právě oněch tradičních stran) také své modly a aby i oni přežili každou jednu další ochutnávku jinakosti, musejí hlásit, komu lze "lukulské hody ještě servírovat a tvářit se, jak moc chutná je tahle jiná krmě servírovaná vlastně stále stejnými oligarchy, kteří již politiku neřídí skrze některé své zastupitele, ale činí tak sami a přímo z centra moci.

Ale možná buďme přeci jen veselí. Má to být jen na pět let...

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu