Svobodová (OMMO): Co říkám na aktivity pana Okamury v Mostě? Hledal zde spojence...

27.09.2015 15:21

Aktivity pana Okamury v této souvislosti hodnotím spíše jako tah směrem k udržení vlastní osoby v nejvyšších patrech politiky. To chápu.

Svobodová (OMMO): Co říkám na aktivity pana Okamury v Mostě? Hledal zde spojence...
Foto: hnutiommo.cz
Popisek: Hnutí OMMO - logo

Svou členskou základnu přijel pan Okamura utvářet i do Mostu. Není to „konkurence“ pro politické hnutí OMMO, které zdaleka nesdílí a nešíří takové „anti-uprchlické nálady“, co pan poslanec?

Ano, příští rok 2016 bude volebním rokem, proto je aktivizace lidí typu pana Okamury  vcelku normální (http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/kritik-imigrantu-okamura-byl-v-moste-dela-nabory-lidi-pro-svou-spd-20150925.html). Pana poslance chápu, neboť se před časem sešel (ještě v době bezprostředně před rozpadem také podobného hnutí Úsvit a na jeho žádost) i se zástupci hnutí OMMO. A nemohu vyloučit, že tušil další vývoj a mohl hledat potenciální spojence. Musím však uvést, že politický program hnutí OMMO, i když má v sobě prvky přímé demokracie, nesdílí onen – místy dle mého soudu – až xenofobní kontext, který naprosto účelově rozdmýchávají lidé jako T. Okamura např. svými veřejnými vystoupeními. Nedá jim přitom moc práce „horovat“ v tomto duchu na náměstích, rozvěsit pár šibenic, jistit se poslaneckou imunitou a vybízet veřejnost k aktivitám proti uprchlíkům. Když pak ještě obrátíte pozornost proti některým vládním představitelům, že jako za to s uprchlíky můžou, a nejlépe za všechnu „bídu světa“, je na tuhle „zběsilou“ selanku zaděláno.

Aktivity pana Okamury v této souvislosti hodnotím spíše jako tah směrem k udržení vlastní osoby v nejvyšších patrech politiky. To chápu. Zda to skýtá také nějaká programová a především ideová východiska pro občany ČR, zlepší to např. politickou kulturu (shora i zdola), si ale nemyslím. Považuji to za takový kolorit naší rozjitřené (nikoliv bezdůvodně) doby, který neřeší příčiny stavu, pouze je jitří, a na tom participují lidé podobní panu Okamurovi. Je to líbivé, psychologicky přitažlivé, protože to aspoň na chvíli ulehčí emocím a napětí, ventiluje fóbie, s nimiž se nemalá část občanů takto vydává na náměstí. Jistě nikoliv náhodou se pak na „palubě“ názorově schází s některými dalšími parlamentními stranami, často populismus tu má spojence zleva i zprava.

Hovoří se ale o 60.000 elektronických podpisech pod petici za vystoupení ČR z EU… Ani to vás nenutí k tomu přehodnotit postoje tímto směrem a připojit se k podobným aktivitám?

Za sebe musím říci, že nikoliv. Ba naopak. Patřím k těm, co v roce 2003 hlasovali pro vstup ČR do EU, a to v dikci jasného, srozumitelného ANO. NE, tedy nikoliv „ANO, aj…“ Výhrady a kritiku můžete jistě mít, ale chci-li se podílet na nějakém projektu podobného typu, nehodím po něm nejdřív „kýbl bláta“ jen proto, že se zalíbím části např. členské základny, a za rok budu např. kandidovat a požívat jeho výhody, budeme využívat jeho fondů a přitom účelově troubit, jak nás ta „EU ožebračuje“. K uvedenému počtu podpisů se nemohu vyjádřit, neznám jejich autenticitu a relevantnost podobných aktivit. A v tuto chvíli, vzhledem k dění, ve mně určitě nevzbuzují důvěru.

Jako část vedení OMMO nebudu volat po účasti OMMO na podpisech v podobných akcích. Nemohu ale individuálně bránit občanům, aby se účastnili petic. Dodám jen, že by vždy měli vážit, co a komu podepisují. Tedy, jak jsou jindy opatrní, doporučuji to i v těchto případech. Nelze tím totiž vyloučit ani fakt dlouhodobě se znehodnocujícího politického – petičního práva občanů k opravdu zásadnímu problému.

Čili raději nic nedělat…?

Oh, nikoliv. Nic se neděje jen tak a bez příčiny…. Jen si myslím, že se na podporu aktivit pana Okamury opravdu necítím (smích…). A v OMMO jím prosazované přístupy nevládnou. Vyzvali jsme – s ohledem na dění v Mostě spojeném s aférou o odposleších a korupčním jednání částí zástupců za ANO, SMM a KSČM – ke konání nových voleb. OMMO působí nejen v Mostě, ale i v dalších místech a kontaktům s občany se nebráníme, jak vidno. Naopak. Nebudeme je však vybízet k podpoře něčeho, co je účelové a vyhovuje např. jedné osobě a jejímu zviditelnění. Jsme pro debaty a diskuze. Vysvětlovat občanům podstatu a souvislosti problémů s tím, co se děje. Často jejich porozumění brání nedostatek a objektivita informací s absencí osobních limitů jim porozumět, a jejichž výsledkem může být aspoň ochota k porozumění, že jednoduchá řešení – např. jako vystoupit z EU, či kdo jsou to vlastně „nepřizpůsobiví“, imigranti jsou fuj a hrrr… na ně - jsou ta skoro nejhorší. A o tato jednoduchá a zaručená řešení – žel - není nouze. Bohužel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.