Svobodová (OMMO): Co ukázaly komunální volby?

13.10.2014 13:38

Opětovně a ještě o něco intenzivněji, že mostecké prostředí je skutečně laboratoří. Nikoliv snů, ale role a významu velkých sociálních a psychologických rozdílů, v nichž se daří a vládne populismus, korupční jednání, a nevědomost je devízou.

Svobodová (OMMO): Co ukázaly komunální volby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

V Mostě se voleb zúčastnilo 31, 52 % občanů (oproti roku 2010 účast o 8 % nižší). Přes poměrně vysoký počet – 14 – kandidujících subjektů, o účelu některých z nich kolují po Mostě zajímavé skazky, opakující se „kupování si“ voličské přízně skrze tomboly s auty a dalšími produkty (již v roce 2010 hodnotí v Mosteckém deníku politolog Z. Zbořil) a populistická prohlášení – výrazně to směrem k mostecké nemocnici, podpořené navíc peticí, jejíž podpis byl údajně vázán na to, kdo se chtěl do losování v tombole zapojit, a případně vyhrát, nemohly nenajít odezvu v části veřejnosti. I právo petiční je pak takovým docela dobrým „kšeftem“.

Dovolím si připojit pár poznámek k jistě dnešním a zřejmě i těm budoucím hodnocením povolebního vývoje u nás. Nemohu jinak, než se pro začátek věnovat Mostu a jeho okolí.

Tedy Most. Už se ujalo ono známé „Palermo na severu Čech“, s čím zřejmě poprvé výrazněji vyšel týdeník Ekonom v roce 2010, kdy pátral po tzv. kmotrech, kteří jsou přichýleni zleva doprava (výjimkou není ani opačné směřování) k politickým subjektům. Některá jména se sice poněkud stáhla, protože ODS už tak netáhne a „kapitál“ ANO je přeci jen řádově vyšší. ČSSD na Ústecku zčásti utrpěla (na pověsti) tragickou smrtí R. Housky. KSČM má své „pappenhaimské“ v podstatě napříč politickým spektrem. „Táhne se“, kde je jí třeba… Týdeník Ekonom v onom roce údajně uváděl jméno jistého vlivného mosteckého, nikoliv neznámého podnikatele. Pravda, bez foto. Ale v Mostě nejenže znají jeho jméno, je znám mnoha politicky angažovaným i osobně. A aby nebyl… Končící předseda kontrolního výboru na Magistrátu v Mostě, jehož funkce byla v roce 2010 už pro něj zřízena jako placená, J. Kurcin (KSČM), byl ještě v témže roce hodnocen v Mosteckém deníku jako „nejpopulárnější komunista“. A že popularita je věc ošemetná, dotyčný pán, emisar to na současné kandidátce SMM, nebyl zvolen. Zda se někdo ujme ze spolustraníků jeho stávající „popularity“, kdo ví. Prý nejsme v 70. letech minulého století, přiznává tento pán v jistém týdeníku, tuším, že se jmenuje Homér, a „vylučovat“ jej rodná matka strana prý nebude (pan Kurcin méně zasvěceným potvrdil, že tuhle praxi má jeho strana zažitou min. z let sedmdesátých. A dnes už ji raději zapomněla, aspoň se tak tváří. I nyní ale institut zániku členství v KSČM existuje, mj. také z důvodu např. jednání neslučitelného s programem a stanovami této strany atd. Ale nebuďme škarohlídi. Role „emisarů“ se hodí v každé době.). V jiném tónu se ale např. ozývají hlasy z jižní Moravy – ve Znojmě. Zde jistá ex-senátorka za stejnou stranu opětovně kandidovala za jiný subjekt, a tam poněkud místní vedení KSČM tlačí na pilu, že to si tedy dovolila dost. Ale třeba ani ve Znojmě nežijí v 70. letech minulého století a vše se bude řešit, aby se „vlk nažral a …“. No, však to znáte. Já se ale pro jistotu učím pořád. Možná právě proto, že nějaký čas bydlím v Mostě.

V Mostě si z celkového výsledku voleb všímám následujícího:

Volilo 31 % oprávněných voličů, tzn., že cca 70 % tento akt demokracie zřejmě příliš nechybí. Mandát vítězů je sice vázán konkrétními čísly, voličova psychologie mi však říká, že něco přeci je ne tak, když se jako volič vzdám svého práva. Mohu se ptát: proč asi? A napadá mě jedno: těch skoro 70 % na vývoj v Mostě prostě tak nějak rezignovalo. Ať už z pocitu, že „volby stejně nic nezmění“, anebo se jim vývoj v Mostě tak „líbí“, že už ani k těm volbám se jim prostě jít nechce. Pak mi ale ty investované milióny do předvolební kampaně od SMM (u Severočechů Most to prý probíhalo tak nějak v zákulisí) přijdou jako docela hodně vyhozené peníze, když je to v Mostě tak dobré a voličům to jejich právo ani nestojí za to jít k volební schránce. Navíc, neutěšené sociální poměry v tomto městě mi tvrzení o spokojenosti spíše vyvracejí. Ale dál.

Podařilo-li se oslovit jen cca 31 % voličů, pak účinek miliónových kampaní asi již nebude tak velký a bude třeba investovat ještě o něco více (peníze stačily právě jen na těch cca 31 %). Viděno optikou těch, co mají voliče za natolik manipulovatelného, neumějí-li ho přesvědčit svým programem a výsledky práce.
A aby byl obraz těchto voleb v Mostě ještě komplexnější. Most je městem s výraznou nezaměstnaností a nezaměstnatelností nemalé části zdejší populace. Rostou tu sociální rozdíly, korupce se zřejmě v rámci všech ozkoušených postupů stává „standardem“ navazování kontaktů, chce-li se někdo v Mostě uchytit výše než na spodní úrovni sociálních pater. Není tedy divu, že se volební kampani stylu, kterou zde opakovaně vede „rozkmotřené“ SMM se Severočechy Most, daří. Kdo Vám právě v Mostě jen tak něco dá! Pravda, až na ty voličské hlasy…  Že tento duch kampaně ovlivnil právě cca 31 % zúčastněných, je tedy v logice dění, a konec konců „i to málo potěší“. Auta byla, myslím, jen dvě... K tomu je třeba přičíst někde údajně 300 nebo 500 Kč, když prý „se přijde tam a tam, tak dostaneme“. Již jsou některá tato podezření v šetření Policie ČR. Asi bychom se neměli příliš těšit na výsledek šetření a už vůbec ne na potrestání viníků. Nezbývá přitom než (skoro) věřit, že takto prováděná volební kampaň byla v režimu schvalovacího řízení místně příslušného magistrátu, co by orgánu s přenesenou působností nebo v režimu povolení ministerstvem financí…

Osobně si vybavuji, že v ulici, kde bydlím, se poslední volební dny vyrojilo o něco více občanů, tzv. nepřizpůsobivých v bleděmodrých tričkách s emblémem SMM. Ta ironie mě skutečně zaujala, vybavím-li si, jak SMM má právě pro ně připravenu údajně „nekompromisní legislativu“, a bydlet s námi, asi už dostatečně „přizpůsobenými“, taky nebudou moci. No, nevím. Snad to mají autoři těchto rádoby volebních sloganů dohodnuté s realitkami a podnikavci s byty všeho druhu… A všem se pak ulehčí. Nechce se mi věřit, že také realitkám. V bloku, kde stále bydlím, je sice občas slyšet poněkud šum, ale že by u toho asistoval někdo z místní samosprávy se záměrem působit coby uvědomělý činitel na aktéry příp. rozbrojů… No, nevybavuji si takovou situaci. Ale třeba to vidím moc pesimisticky a už jen ta trička atmosféru zlepší…

Je po volbách a právě probíhají povolební jednání o budoucích koalicích. Most jistě není výjimkou. A nabízí se možné úvahy „kdo s kým“. Jedna z možných variant dalšího vývoje může být taková, že předvolební „divadlo“ bylo odehráno a „co jsme si, to jsme si“. A proč se netěšit z volebního vítězství společně i po volbách. Navíc celkový dojem o hlouposti by asi takové příp. opětovné sbratření sotva nevyvolalo. Naopak. Ale… Psychologicky jsou „utržené“ rány ještě čerstvé, i když statky hmotné a finanční zmohou nejednu bolest…  Co se proto nabízí, je např. možnost koalice ANO 2011 (6) – Severočeši Most (18) – KSČM (5). Ze 45 mandátů dá tento kompilát většinu 29. Myslím, že tahle sešlost si rozumí min. ve dvojici už nyní a z předchozích let. KSČM a Severočeši.cz na kraji si také prý docela notují. A navíc jsou tu ty osobní vazby mezi (nepsanými) vůdci obou subjektů. Směrem k ANO 2011 to může být např. východiskem pro blížící se senátní volby v roce 2016, kdy netřeba trhat partu a stávající senátorka by jistě podporou A. Babiše nepohrdla. Severočeši již své poslance za ANO 2011 přeci mají.

Zdá se skoro jednoduchá ta povolební matematika. A mám pomalu pochopení pro těch cca 70 % Mostečanů, co své voličské právo neuplatnilo. A také mi z toho vychází, že 2/3 je více než 1/3. Vývoj v Mostě bude pokračovat skoro tak, jak min. probíhá dosud. Nemám tolik v oblibě Hitchcockovy thrillery, i když je ctím z pohledu autorova smyslu pro detail, včetně toho, jak zavádí vlastní pohyb scénou filmu. Mostecká politická scéna nejenže postrádá smysl pro detail, nedává ani šanci se jí projít bez úhony. Snad jen na vlastní riziko a nebezpečí. Stále si ale myslím, že tím největším nebezpečím je v podobných podmínkách, jako jsou ty mostecké, těch cca 70 % občanů, co na scénáře ji měnit raději rezignují. Tyhle komunální volby to jen potvrdily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Občané městu, město občanům

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…