Svobodová (OMMO): Kterak zkušenosti v politice potvrdí, že „král je nahý“

09.08.2017 5:34

Přemýšlím o tom, co lidi vede k tomu, že jdou do politiky, a stejně tak považuji za dobré, aby v ní zůstávali ti, co nějaké zkušenosti získali a dařilo se jim skloubit život profesní i politický. A není mi lhostejné, že v politice se drží a „udržují“ ti, kteří by se mohli, ba dokonce už měli věnovat odpočinku, protože tomu odpovídají jejich kvality, věk i zdraví dohromady, a hlavně by si měli ujasnit, co vlastně politice ještě dávají, potažmo k čemu jako příklady veřejného života vybízejí veřejnost.

Svobodová (OMMO): Kterak zkušenosti v politice potvrdí, že „král je nahý“
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

Nikterak bezvýznamná persona našeho odborného i politického dění, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost paní Dana Drábová před časem sdělila v rozhovoru pro Týden.cz, že „byla na výletě v politice a teď už jsem z toho výletu zase doma.“ (zdroj). Nemám v úmyslu jakkoli hodnotit motivy jejího rozhodnutí, ale myslím si, že právě lidé typu paní Drábové by v politice měli dokázat setrvat proto, že dokáží dosti zřetelně formulovat svá stanoviska a umějí jasně formulovat své názory, např., „Znala jsem Miloše Zemana především jako premiéra. A byl to úspěšný premiér, který pro tuhle zemi hodně udělal. Pak zcela právem zhodnotil svou premiérskou misi jako úspěšnou a odešel na Vysočinu. I tohle bylo moudré rozhodnutí. A já jsem opravdu hluboce doufala, že podobně se zachová i poté, co sezval na Hrad své příznivce, aby mu pomohli s rozhodnutím znovu kandidovat či nekandidovat. Byla jsem velmi smutná z toho, že nakonec zvolil první možnost.“ Tedy, že dokáží vnímat fakta a své názory na ně také říci do veřejného prostoru. Těmi fakty myslím pohyb prezidenta Zemana politikou a veřejným prostorem od jeho zvolení prezidentem v r. 2013.

Paní Drábová, ať už patřila k Zemanovým podporovatelům z jakýchkoli důvodů, zmiňuje nyní faktory stáří a vlastností, které vypovídají o tom, že by se Zeman již neměl opětovně snažit kandidovat. Myslím, že stáří jako přirozený proces každého z nás nemusí nutně znamenat jakýsi „limit“ pro politickou angažovanost. Vlastnosti, o nichž se paní Drábová zmiňuje, jsou však ukazateli vypovídajícími o psychologickém profilu, který je zčásti získán a z podstatné části se utváří na základě prostředí, v němž se daný člověk nachází. Stáří doprovázené opotřebením organismu a zdravotními problémy může v kombinaci s vlastnostmi být tím, co z člověka, byť na postu nejvyšším, a možná právě proto, dělá velmi zvláštní subjekt-objekt, který se stává již nadále stále méně snesitelným, ba dokonce přínosným pro vývoj společnosti, především jejích občanů. A to nikoliv pro ony tolik svěcené zkušenosti stáří, nýbrž předkládá vrtochy představující pro společnost a její udržitelnost rostoucí rizika.

Vezměme přitom v potaz fakt, že paní Drábová jen „diplomaticky“ neříká, jaké kvality ve vlastnostech prezidenta Zemana nabraly vrch, že by už podle ní neměl kandidovat, podstatné však na celé věci je, že i ona „doufala, že podobně se zachová i poté, co sezval na Hrad své příznivce, aby mu pomohli s rozhodnutím znovu kandidovat či nekandidovat. Byla jsem velmi smutná z toho, že nakonec zvolil první možnost.“ Uvádí totiž jeden ze zásadních důvodů, resp. důsledků dominujících kvalit v Zemanově jednání a chování, a těmi je nesporný a nikterak nepatrný vliv prezidentova okolí na jeho rozhodování. A to by – vzhledem ke kvalitám prezidentova okolí – pokud by právě zmíněné vlastnosti a zkušenosti byly skutečně natolik na výši, sotva prezidenta přimělo k opětovnému kandidování.

Ač to paní Drábová neříká, domyslím v duchu Andersenově: nečekejme až na kluka, který z davu a odhodlaně vykřikne, že „král je prostě nahý“. A když už o tom všem přeci jen budeme ochotni aspoň přemýšlet: o čem vlastně svědčí „králova nahota“? Není to především o našem vlastním úpadku, že jsme ochotni přehlížet obnaženou ztrátu soudnosti a degradaci a přitom se tvářit, že právě tohle nám nejvíc vyhovuje a sluší?

Více čtěte v 50. čísle INFO OMMO ... Věnováno také prázdninovému putování po Znojemsku

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…