Svobodová (OMMO): Nepodléhejte lacinému a účelovému štvaní „člověka proti člověku“

13.09.2015 9:53

V sobotu 12. září 2015 se sešlo na svém jednání Shromáždění členů OMMO (SČ) jako nejvyšší orgán politického hnutí Občané městu, město občanům (OMMO). Řešila se témata uprchlické krize, limitů těžby uhlí i ekonomické aspekty regionu.

Svobodová (OMMO): Nepodléhejte lacinému a účelovému štvaní „člověka proti člověku“
Foto: hnutiommo.cz
Popisek: Hnutí OMMO - logo

V sobotu 12. září 2015 se sešlo na svém jednání Shromáždění členů OMMO (SČ) jako nejvyšší orgán politického hnutí Občané městu, město občanům (OMMO). Mimo standardních bodů programu daných Organizačním řádem OMMO (OŘ) a vyplývajících ze zákona č. 424/1991, Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích - Zprávy o činnosti a Zprávy o hospodaření, projednal změny v OŘ OMMO, volební záměry pro rok 2016, stanovisko k aktuálnímu dění. SČ rovněž zvolilo čtyřčlenný VV OMMO, kontrolora a rozhodce.

Předsedou hnutí se stal Leoš Vaněk. Do dalších funkcí ve VV byli zvoleni – Mgr. Hana Svobodová, Ph.D., 1. místopředsedkyně, Marian Dancso, 2. místopředseda a RSDr. Vlastimil Balín, jednatel OMMO. Kontrolorem se stal Karel Hoffmann a revizorem Josef Bíba.

SČ se také zabývalo aktuálním děním v ČR. Z debaty, která proběhla, jsme vybrali především problematiku uprchlické krize, řešení problémů v sociálně zatížených lokalitách a věnovali se otázkám o prolomení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku.

S ohledem na vývoj a řešení uprchlické krize se obracíme na občany, aby nepodléhali lacinému a účelovému štvaní „člověka proti člověku“ a hrátkám mocenských elit různé úrovně, které se přímo nebo nepřímo podílely nebo podílejí na příčinách problémů, jichž je uprchlická krize důsledkem, a nyní chtějí řešení, resp. nebezpečnou eskalací přesunout odpovědnost na občany, bez uznání vlastního dílu viny a odpovědnosti za její řešení.

V případě řešení problémů v sociálně zatížených lokalitách považujeme za jejich hlavní příčinu: nedostatek pracovních příležitostí a jejich provázanost s ekonomickým a sociálním rozvrstvením v regionu, malou pozornost drobnému a střednímu podnikání, velmi rozbujelou korupci a klientelismus na úrovních Ústeckého kraje vládnoucích nebo u vlády působících stran, hnutí a jejich zástupců, úpadek kulturního a sociálního povědomí populace promítající se do spolužití majoritní společnosti a minorit (zejména s romskou populací). Je patrný i nárůst sociální nesnášenlivosti, nevraživosti a manipulace se sociálně slabšími vrstvami. Jako možná řešení např. navrhujeme: např. věnovat pozornost podpoře a investicím lokálního ekonomického a sociálního charakteru atd.

V otázce prolomení limitů těžby uhlí v mosteckém regionu navrhujeme: zohlednit potřeby energetické strategie pro střednědobý a dlouhodobý horizont, nastavit řešení sociální a ekonomické situace obyvatel v oblastech těžby, investice do rekultivace a revitalizace dotčených území spojit s investicemi do rizik zamezení vzniku dalších vyloučených lokalit na Mostecku a okolí, nová pracovní místa spojit dlouhodobě s jejich udržitelností, a dále - odmítáme, aby se řešení v otázce prolomení limitů spojovalo s „politikařením“ některých subjektů na úrovni místních a městských samospráv. V této souvislosti s velkou obezřetností sledujeme zejména konání místní vládní reprezentace v Mostě v souvislosti s nedávným oznámením o konci zdejší koalice, tedy Severočeši.cz, KSČM a ANO a jejich dalším postupu.

Děkujeme za dosavadní spolupráci kolegům a zastupitelům na úrovni místních a městských samospráv.

Další podrobnosti čtěte na www.hnutiommo.cz a své dotazy zasílejte na hnutiommo@hnutiommo.cz.

Hana Svobodová,

1. místopředsedkyně OMMO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…