Sýkora (JM-ND): Kdo šetří, má za tři?

03.08.2015 10:15

Nedávno mi přišel email z MČ Praha 11, jehož součástí byl dopis paní Mackové, adresovaný MČ, kde se tato paní pozastavuje nad tím, proč chátrají hřiště postavena samotnou MČ Praha 11 za nemalé finanční prostředky.

Sýkora (JM-ND): Kdo šetří, má za tři?
Foto: archiv strany
Popisek: Petr Sýkora, politická strana JMND Jižní Město náš domov

Tato hřiště nikdo neupravuje, postupně chátrají a začínají místo dětem a sportovcům sloužit spíše feťákům nebo jiným individuím, kteří se zde scházejí, aby popíjeli alkohol, kouřili trávu a podobně. Jednalo se o sportovní areál K Milíčovu. Sám jsem správcem sportovního areálu Mikulova a došlo zde evidentně k záměně názvů Mikulova za K Milíčovu, a proto jsem byl vyzván, abych se k této stížnosti vyjádřil. Sportovní areál Mikulova je bezesporu jedním z nejnavštěvovanějších areálů na Jižním Městě. Denně jím projde na 300 sportovců. Přesto je i po pěti letech své činnosti naprosto v pořádku. A to jsme areál (jako každý rok a jako jediní) zpřístupnili o prázdninách dětem, včetně příměstských táborů, samozřejmě zdarma. Bývalé vedení MČ Praha 11 postavilo mnoho hřišť, velkých i malých a ke každému takovému hřišti nominovalo i správce, který hřiště odemknul, zamknul a uklidil. Pokud byla nutná nějaká oprava, informoval tento člověk městskou část, a tak byla tato sportoviště v pořádku. Za toto dostávali tito správci opravdu drobnou odměnu a vše fungovalo, tedy až do doby, kdy radní Kos činnost těchto správců, v rámci „úsporných opatření“ zrušil. V nejbližší době se tak zřejmě dočkáme toho, že bude chátrat čím dál více sportovišť, protože se nenašly drobné na činnost správců. Kolik však budou stát MČ Praha 11 opravy těchto hřišť???? Radní Kos mi asi zase řekne, že dělám jen bouři ve sklenici vody, nebo že svými nesmyslnými články jen přilévám olej do ohně (to už mi také řekl ). No, já si to nemyslím a jsem rád, že ty články aspoň čte. Nedělám ze sebe chytráka, jen chci, aby lidé přemýšleli tak jako paní Macková, jejíž dopis k tomuto článku přikládám.

Petr Sýkora, zastupitel Prahy 11 za Jižní Město – náš domov

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazy ohledně správy a údržby sportovního hřiště v areálu ZŠ K Milíčovu. Nedávno jsme s partnerem zjistili, že je hřiště veřejně přístupné a tak jsme jej začali navštěvovat s dětmi. Bohužel není zrovna v dobré kondici, a nejsem si jistá, zda o tom, jako provozovatel hřiště víte. Předpokládám, že jej žáci ZŠ společně s učiteli využívají minimálně v hodinách tělocviku. Také si myslím, že by učitelé měli vědět, že tento povrch je třeba pravidelně ošetřovat a že propadliny, které na hřišti jsou, nejsou v pořádku a upozornit správce. Nevím, zda tak učinili, ale balónek na hřišti od děr odskakuje kam se mu zachce....

No a teď k celkovému stavu hřiště. Myslím, že jeho pořizovací hodnota nebyla malá a proto bych si přála, aby nám tu vydrželo v dobré kondici ještě dlouho. Máme ho s dětmi za humny  a moc se jim líbí.

Na hřišti je cedule, že hřiště funguje do 20:00. Nikdy po 20:00 zamčené nebylo, takže posledně jsme odklízeli lavičky a hromádku vajglů z prostředka hřiště, kde si zřejmě nějací mladí dělali večírek. Několikrát jsme potkali na hřišti dva kluky a ty se ani neobtěžovali odejít dveřmi, ale prosoukávali se za sítěmi a pak dírami v dřevěném ohrazení. Těch je tam také několik. Tak snad by správce pan Vrána (uvedeno na cedulce) zvládl zatlouct pár hřebíků ???!!!

Celkově je povrch neudržovaný, s propadlými dírami a strouhami, o nečistotách ve formě vajglů, papírků ani nemluvě. Popelnice je narvaná k prasknutí a za celou dobu 14 dní, kdy na hřiště chodíme se její stav nezměnil. Naopak odpadky jsou odkládány okolo a zasouvány do pletiva. Na celém hřišti je několik dřevěných laviček, tedy spíš torz. Jsou rozpadlé, různě z nich trčí zrezlé šrouby a jsou naházené jednou tak a jednou onak. Možná by bylo lepší je odstranit úplně a pokud by bylo možné je nahradit, pak třeba plastovými a třeba sklápěcími a třeba přimontovanými k oplocení, aby s nimi nikdo nemohl pohazovat a ničit je. Chápu že kdo chce ničit, vždy si najde způsob, ale tak mu to aspoň zkomplikujme. Nevím, jaké jsou dnes možnosti, ale snad by to šlo vyřešit nějak lépe, než je současný stav.

Před brankou, která je u školy a je teď zamčená je uvedeno, že je objekt sledován kamerami. Asi jsou pouze u školy. Na hřišti nic není. Možná i kamera nebo jen fotopast by odradila mládežníky a jiné návštěvníky hřiště, aby jej ničili.... a když by ani toto nezabránilo, aspoň by výtečníci byli dopadnutelní.... co myslíte?

Nevím, jak funguje pan správce, ale jestli funguje jen ve školním roce, snad by nebyl problém se domluvit s někým jiným kdo bydlí opodál, třeba pravidelným pejskařem, aby hřiště zamykal a odemykal.....

Děkuji za věnovaný čas mému emailu a případnou nápravu

S přáním hezkého dne

Martina Macková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.