Syková (ČSSD): Dílo fotografa, který dokumentoval vpád vojsk Varšavské smlouvy, dostalo příležitost na půdě Senátu

18.08.2016 10:40

Zásluhou předsedy Senátu Milana Štěcha byla v úterý 16. srpna v Senátu pod názvem „Praha 21. srpen 1968“ zahájena výstava reportážních fotografií dokumentujících vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Jejich autorem je Bohumil Dobrovolský. V zastoupení za předsedu Senátu výstavu zahájila senátorka Eva Syková.

Syková (ČSSD): Dílo fotografa, který dokumentoval vpád vojsk Varšavské smlouvy, dostalo příležitost na půdě Senátu
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Záměr uspořádání výstavy vznikl před rokem u příležitosti pietního aktu před budovou Českého rozhlasu, kde se předseda Senátu setkal s Bohumilem Dobrovolským. I když jeho fotografie mohli po roce 1990 shlédnout lidé ve Švédsku, Německu, Polsku, Rusku, Francii, Rakousku, USA, Maďarsku, Rumunsku či Nizozemí, širší česká veřejnost se s nimi seznámila až poměrně nedávno, především u příležitosti 40. výročí srpnové invaze v roce 2008. „Tím spíše je důležité, že nyní dostává dílo pana Dobrovolského příležitost také na půdě Senátu“, zdůraznila při zahájení výstavy senátorka Eva Syková.

Senátorka Syková vyzdvihla Dobrovolského záběry jako neotřelé a přesně vystihující tíživou atmosféru zklamání, obav i rozhořčení obyvatel země, která je obsazována vojáky údajně bratrských národů. V souvislosti s tématem výstavy senátorka připomněla události, k nimž došlo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy, a okolnosti, které mu předcházely. Jak s ohledem na aktuální mezinárodně-politickou situaci, tak v reakci na nové pokusy o legitimizování invaze považuje senátorka Syková za potřebné trpělivě připomínat, co se v srpnu 1968 skutečně odehrálo. Nešlo o bratrskou pomoc, ale o okupaci, která definitivně skončila až odchodem sovětských vojáků v roce 1991.

Výstava fotografií Bohumila Dobrovolského v Senátu bohužel není přístupná široké veřejnosti. Zájemci však mohou využít konání paralelní výstavy v Galerii Vinohradská 12, která se nachází v suterénu historické budovy Českého rozhlasu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.