Syková (ČSSD): Nijak jsem se neobohatila

15.06.2016 19:40

Podle právní analýzy, kterou pro profesorku MUDr. Evu Sykovou, DrSc., FCMA zpracovala advokátní kancelář JUDr. Marka Nespaly, nenese jednání profesorky Sykové v souvislosti s léčbou kmenovými buňkami známky jakéhokoliv porušení zákonů České republiky. Toto zjištění je výchozím bodem k očištění dobrého jména známé české vědkyně.

Syková (ČSSD): Nijak jsem se neobohatila
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Jsem ráda, že se potvrdilo to, co celou dobu tvrdím. Neporušila jsem žádný zákon, ani jsem se nijak neobohatila. Naopak jsme já a moje rodina do spolku Buněčná terapie darovaly vlastní prostředky, “ řekla profesorka Eva Syková.

Z analýzy veškeré dokumentace, kterou měla k celému případu advokátní kancelář Marka Nespaly k dispozici, vyplynulo, že se profesorka Syková nepodílela na klinické studii léčby ALS kmenovými buňkami ani jako zadavatel a ani ji neprováděla. Zadavatelem klinické studie je společnost Bioinova a prováděla ji Fakultní nemocnice v Motole. Léčba kmenovými buňkami mimo klinickou studii probíhala v nezávislých zdravotnických zařízeních, s nimiž nebyla profesorka Syková nijak provázaná, a byla lékaři pacientů řádně hlášena Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Profesorka Syková je pouze vědeckou iniciátorkou této klinické studie. Ústav experimentální medicíny, který v době provádění klinické studie řídila, je podílníkem ve společnosti Bioinova. Sama profesorka ve společnosti Bioinova nemá a nikdy neměla žádný podíl, popřípadě pracovně-právní vztah. Stejně tak nikdy nepůsobila jako lékařka ve FN Motol.

Její účast na klinické studii spočívala v tom, že jako zakladatelka a předsedkyně dobročinného spolku Buněčná terapie, jehož cílem je podpora výzkumu a léčby, sháněla peníze na léčbu smrtelně nemocných pacientů s chorobou ALS (amyotrofická laterální skleróza) a v ojedinělých případech i s poraněním míchy. Tam, kde se spolku nebo zadavateli klinické studie nepodařilo včas sehnat dostatek prostředků na to, aby bylo možné pacientům velmi nákladný léčivý přípravek z kmenových buněk vyrobit, umožnil spolek v některých případech pacientům nebo jejich sponzorům přispět formou daru na výzkum. I díky těmto darům mohly být léčivé přípravky pacientům včas poskytovány. Výše darů se pohybovala od 5 000 Kč do 150 000 Kč, tj. pokrývala zhruba od 2 % do 50 % nákladů na výrobu léčivého přípravku, včetně nákladů na související nutný inovativní výzkum kmenových buněk jako léčiva moderní terapie.

Mezi jiným se v tuto chvíli připravují právní kroky k ochraně osobnosti a dobrého jména profesorky Evy Sykové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…